Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende fick rätt mot hyresvärd – hyran sänktes med 1 255 kronor

I ett ovanligt ärende hos Hyresnämnden i Västerås har en hyresgäst fått rätt mot sin hyresvärd efter en hyresförhandling. Hyran sänktes med 18 % när Hyresnämnden fick ärendet på sitt bord.

Annons

Hyresgästen yrkade, genom ett ombud hos Hyresgästföreningen, sänkt månadshyra för sin bostadslägenhet i centrala Västerås.

Hyresgästen menade att hyran för lägenheten låg långt över de högsta, förhandlade hyrorna för likvärdiga lägenheter. Fastigheten är från första halvan av 1900-talet och de renoveringar som har gjorts motiverar inte den nuvarande hyran.

Hyresvärden menade att hyran borde lämnas oförändrad.

Efter en besiktning av lägenheten blev Hyresnämndens bedömning att den nuvarande hyran inte var skälig. Nämnen beslutade därför om en rejäl sänkning av hyresgästens månadshyra, från 7 055 kronor till 5 800 kronor.

Hyresgästföreningen i Västerås har inte sett något liknande fall på många år. Att hyresgästen får rätt mot hyresvärden i den här typen av ärende i Hyresnämnden är mycket ovanligt.

– Det har inte hänt sedan innan millennieskiftet, säger Vicktoria Bagi, pressansvarig, Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle.

Foto: Jessica Gow

Mer läsning

Annons