Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för dödsolycka

Det blev dagsböter för den platschef som åtalats för arbetsmiljöbrott i samband med en dödsolycka vid ett bygge vid Centrallasarettet i februari 2009. Även byggföretaget NCC får böter för olyckan.

Annons

Det var i samband med att en betongpelare skulle sättas på plats vid den nya vårdbyggnaden som en underdimensionerad lyftögla gick av. Öglan var avsedd att lyfta föremål upp till 1,2 ton, men användes också för att lyfta den 1,9 ton tunga betongpelaren. Pelaren landade på en 26-årig byggnadsarbetare som avled av sina skador.

Tingsrätten skriver i sin dom att platschefen varit oaktsam när han utgått i från att de öglor som man köpt in för att lyfta betongpelarna vid bygget varit tillräckligt starka och inte kontrollerat vilken vikt öglan klarat av. Därför dömer rätten platschefen döms till 80 dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Även NCC får böta. Enligt tingsrätten beror inte olyckan på några brister i företagets arbetsmiljöarbete. Däremot anser man att det faktum att platschefen, som fälls för arbetsmiljöbrott, haft ett ansvar tillsyn och kontroll i verksamheten gör att också NCC ska bötfällas. Åklagarens yrkan på en bot på 2 000 000 kronor tycker dock rätten är alldeles för hög och bestämmer boten i stället till 400 000 kronor. Företaget ska också betala 25 000 kronor var till fyra av 26-åringens anhöriga.

Mer läsning

Annons