Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bowlinghallar ska hotas till säkerhet

Bowlinghallen Strike kan tvingas att stänga om inte bowlingmaskinerna blir säkrare. Liknande krav har även andra bowlinghallar i Sverige fått. Arbetsmiljöverket har startat en kampanj för säkrare bowlinghallar.

Annons
Säkrare bowling. Arbetsmiljöverket kräver att alla Sveriges bowlingbanor byggs om och blir säkrare, både för personal och kunder.Foto: peter krüger

I dagarna dök ett mycket hårt formulerat beslut upp hos Plukab AB, som driver Bowlinghallen Strike. Där förbjuder Arbetsmiljöverket Strike att använda bowlingmaskinerna om de inte byggs om rejält. Arbetsmiljöverket hotade också med ett vite på en miljon kronor om beslutet inte följdes. Arbetsmiljöverkets inspektör är dessutom irriterad över att ingenting har gjorts efter den första inspektionen.

Bakgrunden är att det har inträffat dödsolyckor i bowlinghallar i USA och Danmark. Än har ingen dödsolycka inträffat i Sverige.

Det är personal som löper störst risk, bland annat när de arbetar bakom kägelbanorna när spelet är i gång, anser Arbetsmiljöverket. Men även bowlande kunder kan råka illa ut.

– Ja, det kan de. Vi på Arbetsmiljöverket jobbar ju med arbetsmiljö för anställda, men bowlinghallen ska ju vara säker för alla. De här kraven kommer i precis rätt tid, innan en allvarlig olycka har inträffat i Sverige, säger arbetsmiljöinspektören Arne Westerholm.

Strike är inte ensamma om att få kritik. Exempelvis Köpings Bowlingcenter har i dagarna fått liknande hårda krav. Faktum är att alla Sveriges 320 bowlinghallar har inspekterats, och de flesta fick hårda anmärkningar.

I Västerås har även Bellevuestadion och Aros Fun House, fått ungefär samma prickar i protokollet som Strike, men än har de inte hotats med stängning.

Strike planerar en ombyggnad. Enligt företagets vd Jan Lundström har bolaget inga problem att hinna.

– Arbetsmiljöverket har blivit väldigt strikta, men vi ska bygga om. Vi måste, annars får vi ju bomma igen.

Är banorna osäkra? Har det inte hänt några dödsolyckor i Danmark och USA?

– I Danmark handlade det om en berusad person. Och i fallet i USA var det en kund som skulle spexa, tog sin ned till maskineriet, stack in huvudet och omkom. Vi har låst. Det borde egentligen räcka, men nu ska vi i alla fall bygga om.

Vad kommer ombyggnaden att kosta er?

– Vi har fått in en offert på 17 500 per bana.

Han tillägger att ombyggnaden kan göras när hallen är stängd eller när kunderna inte störs, utan kan spela vidare på banor där arbete inte pågår.

Farlig bowling

Arbetsmiljöverkets klagomål på Strike:

1. Anställda kan fastna i maskinerna, eftersom de rörliga delarna kan nås under drift.

2. Klotreturer återstartas automatiskt vid återställning av ingreppsskydd.

3. Maskinerna har inte skydd som förhindrar att anställda träffas av klot vid arbete under pågående spel.

4. Klämkraften vid nedfällning av sidobumbers är för hög.

5. Bowlingmaskinerna har inget nödstopp i anslutning till varje maskins manöverpanel i maskinrummet.

6. Det finns ingen instruktionsbok på svenska vid service.

Mer läsning

Annons