Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i fläkt spred sig – två lägenheter rökskadade

Räddningstjänsten larmades till ett flerfamiljshus på Herrgärdsgatan i Västerås vid 18-tiden på tisdagen.

Annons

Strax dessförinnan hade det utbrutit en brand i lägenheten. Inledande information till SOS Alarm tolkades av larmoperatören som att branden utbrutit på spisen, men så visade det sig inte vara.

I själva verket hade branden uppstått i elsystemet i spisfläkten, ett tekniskt fel.

Branden i fläkten kunde släckas, men dessförinnan hade den spridit sig i ventilationssystemet med rökutveckling i två av fastighetens lägenheter som följd.

Den branden kunde också släckas, räddningstjänsten kontrollerade därefter att inga ytterligare brandhärdar fanns i ventilationssystemet.

Därefter övergick arbetet till att vädra ut rök från lägenheterna för att minska rökskadorna. En restvärdesledare tillkallades också för att hjälpa till att rädda möbler och egendom från rökskador och hjälpa de boende med kontakt med försäkringsbolag.

Ingen människa skadades. Polisen misstänker inget som helst brott bakom branden, en brand som startade till följd av det tekniska felet i spisfläkten.

Fotnot: De första versionerna av denna artikel innehöll den felaktiga uppgiften att branden började på spisen i en av lägenheterna. Så stod det också i de inledande uppgifterna då räddningstjänsten larmades ut. Senare utredning visade dock att brandhärden var spisfläkten – och att branden därmed hade ett helt annat ursprung än spisen. VLT beklagar förmedlandet av de uppgifter som senare visade sig vara felaktiga.

Mer läsning

Annons