Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandvarnaren och sonen - dagens hjältar

Leif Byström vaknade av att sonen skrek ”det brinner, det brinner” och av att brandvarnaren tjöt. Då stod större delen av husets övervåning i lågor.

Annons
Rök- och sotskador. Det mesta inne i huset skadades vid branden.

Det var strax före klockan två, natten till onsdag, som det började brinna hos familjen Byström på Maskinistgatan. Enligt polisen finns ingen misstanke om brott - branden uppstod i en gammal elledning i ett av sovrummen.

- Sonen var vaken, som tur var. Han satt framför datorn och väckte oss andra och sprang in till sin syster som låg i ett av rummen däruppe. Han är dagens hjälte, verkligen, säger Leif Byström.

Den 20-årige sonen fördes till lasarettet efter att ha andats in rök men fick lämna akuten efter några timmar.

- Det viktigaste är ju att vi klarat livhanken, vi och hunden. Just nu känns allt kaotiskt, allt är upp och ner. Vi får ta en timme i taget nu.

Det enda Leif Byström hann få på sig var ett par shorts och tofflor.

Hela huset är rök- och sotskadat och det kan dröja innan familjen kan flytta tillbaka.

- Vi har varit i kontakt med försäkringsbolaget som ska försöka hitta ett alternativboende. Till att börja med blir det väl hotell, sen får vi se.

Om något går att rädda från huset är för tidigt att säga.

- Vi var in där en snabb sväng på onsdags förmiddag. Det såg verkligen inte kul ut, säger Leif Byström.

Gamla elledningar en vanlig brandorsak

De gamla elledningar är oftast stabila men det räcker med att byta väggutttag för att det ska bli kortslutning och börja brinna.

De så kallade kuloledningarna som ofta finns i äldre hus består innanhöljet av lindat papp med tråden innanför. Om papperet börjar röra på sig kan ledningen spricka och leda till kortslutning.

Enligt Susanne Lidmo, chef för den förebyggande avdelningen på Länsförsäkringar Bergslagen, är elbränder en av de vanligaste som hamnar på deras bord näst efter brand på spis.

- Som fastighetsägare har man alltid det yttersta ansvaret att man har en fungerande elanläggning. Köper man ett gammalt hus är mitt råd att låta en elektriker titta över ledningarna. Och naturligtvis skaffa en jordfelsbrytare – det är en jättebillig investering, säger Susanne Lidmo.

Lyckades begränsa branden.  Till en början var hela huset på Maskinistgatan på Malmaberg hotat av branden men brandmännen lyckades begränsa den till övervåningen.

Mer läsning

Annons