Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i säkerheten hos Westinghouse – har inte lärt efter utsläpp av uranhexafluorid

Strålsäkerhetsmyndigheten ser brister i anläggningens konstruktion, i styrning och ledning samt i underhåll, orsaksanalys och erfarenhetsåterföring i verksamheten.

Annons

Westinghouse bränslefabrik i Västerås

Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort en samlad strålsäkerhetsvärdering av Westinghouse bränslefabrik i Västerås.

Verksamheten vid Westinghouse Electric Sweden AB (Westinghouse) bedrivs i stort sett enligt gällande krav men strålsäkerheten kan förbättras inom flera områden.

Strålsäkerhetsmyndigheten sammanställer regelbundet en samlad strålsäkerhetsvärdering över strålsäkerheten vid de kärntekniska anläggningarna i Sverige.

Läs mer: Uranutsläpp på Westinghouse

Strålsäkerheten inom tre områden har försämrats sedan den senaste strålsäkerhetsvärderingen genomfördes.

– 2016 skedde ett utsläpp av uranhexafluorid på en av verkstäderna och ansamlingar av uran upptäcktes i anläggningen, vilket kunde haft stor strålsäkerhetsbetydelse, säger Angelica Öhrn, inspektör och anläggningssamordnare på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Läs mer: Westinghouse: Ytterligare 30 kilo uran hittat i ventilationen

Detta visar enligt Strålsäkerhetsmyndighetens samlade strålsäkerhetsvärdering på brister i anläggningens konstruktion, i styrning och ledning samt i underhåll, orsaksanalys och erfarenhetsåterföring i verksamheten.

– Vid minst två tillfällen tidigare har det inträffat ansamlingar av uran i anläggningen och Westinghouse har inte tagit tillvara på erfarenheterna eftersom det inträffat igen, säger Angelica Öhrn.

När det gäller säkerhetsrelaterad dokumentation har Westinghouse genomfört stora förändringar för att komma tillrätta med de problem som den förra strålsäkerhetsvärderingen pekade på. Myndigheten bedömer att de är på god väg att komma tillrätta med problemen.

2015-2016 års samlade strålsäkerhetsvärdering för Westinghouse Electric Sweden AB bygger på tillsynsinsatser samt inkomna anmälningar, ansökningar och rapporteringar.

För våra Plus-kunder: Har du varit inne på Asea-Atom?

Mer läsning

Annons