Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggandet fortsätter att öka

Västerås stad kan snart nå målet för bostadsbyggandet. I år beviljades bygglov för nästan 1 000 bostäder. En av dessa nya bostäder är familjen Swärds radhus på Öster Mälarstrand.

Annons
Nya Byggplaner. Magnus och Helene Swärd besöker sitt nya radhus på Öster Mälarstrand. De funderar redan på att bygga ut takterrassen. Jan Lind är Byggmästers platschef.Foto: Tony Persson

Byggandet av bostäder ser ut att öka framöver. Det behövs med tanke på att befolkningen fortsätter öka, i fjol med nästan 1 800 invånare.

Redan i våras såg det ut att bli ett stort antal bygglov i år. VLT berättade i somras att Västerås stad hade beviljat bygglov för 462 lägenheter under första halvåret.

Då hoppades Lotta Lindstam, som är stadsbyggnadsdirektör, komma upp i 700 för hela året. Nu visar det sig att det blev 943 bostäder. Dessutom fick 49 småhusbyggen klartecken.

– Det är jättekul! Vi behöver bygga mer. Jag har aldrig varit med om en så hög volym av bygglov.

Samtidigt påpekar Lotta Lindstam att det är oklart när bostäderna blir klara. Byggherrarna har två år på sig att starta byggena. Med tanke på bristen på hyreslägenheter är hon nöjd med att andelen hyresrätter har ökat. Det finns även fler aktörer än det kommunala bostadsbolaget Mimer som bygger hyreshus.

Att Västerås stad vill att det helst bara byggs lågenergihus påverkar inte byggherrarna nämnvärt, menar Lotta Lindstam. På kommunal mark är det ett krav.

För att täcka behovet räknar man med att 800 bostäder behöver byggas varje år. Enligt prognosen blir cirka 600 klara i år, jämfört med 473 förra året.

Sett till arkitekturen i de aktuella projekten är hon nöjd, även om en del är likformigt.

– Vi diskuterar arkitekturen med många byggherrar, särskilt i strategiska lägen som i kvarteret Isolatorn och i hörnet Stora gatan-Södra Ringvägen.

Lotta Lindstam lyfter fram flera av årets projekt: Peabs höghus på Öster Mälarstrand är ”spännande”, Svenska Hyreshus bostadsrätter på Skälby för deras ”enkelhet” och Arosekens småhus på Lillhamra där man har fått ned kostnaderna.

Byggföretaget Derome vann en tävling som Västerås stad hade utlyst. Det blev det första byggprojektet i Västeråstrakten för det halländska företaget.

I början på året fick Derome klartecken för elva radhus på Öster Mälarstrand. Nu är tio av dem sålda, enligt mäklaren Calle Juhlin på Skandiamäklarna.

– Det är en blandning på köparna, alltifrån ungt par till pensionärer. Det finns även barnfamiljer.

Inflyttningen börjar i slutet av februari och håller på fram till sommaren, säger Calle Juhlin.

De flesta flyttar in i februari och mars.

Familjen Swärd ska bara flytta några kilometer, från villan på Lillhamra till det nya radhuset intill Notuddsparken.

– Barnen har blivit större och behovet av tomt och boytor är inte så stort längre, säger Helene Swärd.

En dotter har redan flyttat hemifrån, kvar är en 18-årig son och en 19-årig dotter.

– Vi är ute med båt hela somrarna. Vi vill ta bort en del måsten och då är det perfekt med radhus!

Än så länge har de båtplats vid Tegeludden, men de hoppas på en plats på gångavstånd från radhuset. De har stått i kö i ett par år.

Sjönära. Magnus Swärd inspekterar bygget på Öster Mälarstrand. Förhoppningsvis får familjen en båtplats i närheten av radhuset.

Mer läsning

Annons