Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlforsska byggs om

Carlforsska gymnasiet ska få fräschare och bättre anpassade lokaler. Bland annat ska skolans ljushall glasas in.

Annons

Det är uppstarten av två nya program som är orsaken till att Proaros nu vill bygga om skolan.

Ett av programmen, Handels och administration, har tidigare funnits på skolan, men lades ner av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden därför att kvaliteten ansågs för låg. Nu sker en omstart med inriktningen Handel och service. Ekonomiprogrammet är helt nytt och båda ska starta hösten 2011. För båda programmen gäller att de utformats i samarbete med det lokala näringslivet – avsikten är bland annat att de ska tjäna som ett kompetenscenter för Västerås branscher och företag.

Men för att nå dit krävs lämpliga utrymmen att arbeta i. Proaros vill skapa en arbetslivsanpassad lärmiljö.

Carlforsskas huvudbyggnad är den del av skolan som är mest nersliten och en renovering skadar inte.

Inglasningen av delar av ljushallen ska ge två studiehallar. Några lokaler ska göras om till seminarierum som ska ge känslan av kontor, fler små grupprum ska skapas och alla lärare ska ha sina arbetsrum i närheten. I enlighet med dagens krav på transparens ska klassrummens dörrar ha fönster för att markera att det ska vara tillåtet att titta in.

Proaros räknar med att, genom att skapa en fräsch miljö, ska eleverna göra bättre ifrån sig. Forskning från England visar att när skolor byggdes om där blev elevernas resultat avsevärt bättre.

Notan hamnar på 3,1 miljoner kronor och den ska rymmas inom befintlig budget genom en omfördelning.

Annons