Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklar aldrig utan sin hjälm

Är kanske Siv Sonmark den cyklist som använt cykelhjälm längst år av alla i kommunen. Inte för att hon vill slå något rekord med det, däremot vill hon inte slå sig i huvudet.

Annons
säker cykling. Siv Sonmark på Vetterslund cyklar årligen många mil och gillar sitt fortskaffningsmedel. Foto: Birgitta Cavallini

Västerås. För tre år sedan räddade Siv sitt huvud tack vare att hon hade hjälm. Hon kom cyklande på en gång – och cykelbana i området där hon bor.

– Plötsligt kom en liten kille på cykel fram bakom en husgavel där det går en liten gångväg. Jag tvär- nitade med både hand – och fotbroms, ramlade och slog huvudet i en betongkant längs en rabatt så att hjälmen sprack, berättar Siv.

För pojken gick det bra, han blev inte påkörd. Men Siv fick en liten hjärnskakning.

– Och minnesförlust. När jag kom hem till min man sa jag att jag inte visste var jag ställt cykeln. Men det visade sig att den stod i garaget där den brukar stå. Jag kom inte heller ihåg om pojkens vuxna sällskap sa något till mig när det hade hänt.

Siv uppsökte inte läkare.

– Nej, jag har ett par läkare i släkten så jag ringde dem och de sa att jag bara skulle ta det lugnt och vila mig ett tag.

Sin första hjälm skaffade Siv 1990.

– Jag jobbade i särskolan och ville vara ett gott föredöme för eleverna. Men att jag hade hjälm när jag cyklade påverkade inte alls barnen, det gjorde ingen nytta.

Siv Sonmark.

Mer läsning

Annons