Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt skydd för studenter som blir sjuka

Studenter har inte rätt att vara sjukskrivna på deltid. Därför tvingas en del studenter hoppa av studierna vid sjukdom. Studentkåren kämpar nu för att få en tryggare sjukförsäkring.

Annons
Helt sjukt. Under parollen helt sjukt kampanjar Uliana Zakladna och övriga inom Mälardalens studentkår för bättre villkor inom sjukförsäkringen för studenter.

– Vi är samhällets framtid. Det är vi som blir forskare, företagare och entreprenörer en dag. Vi har rätt att bli sjuka och rätt att känna oss likvärdiga och få samma trygghet som de som är verksamma i dag, säger Uliana Zakladna, vice ordförande med ansvar för studentinflytande på Mälardalens studentkår.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, lanserade under onsdagen kampanjen Helt sjukt. Rapporten med samma namn visar bristerna i sjukförsäkringen för studenter.

Rapporten visar att de allra flesta studenthälsomottagningar träffar studenter som är helt utan sjukförsäkring. Orsaken är att försäkringen är kopplad till uttaget av studiemedel.

Den som inte har studiemedel täcks inte av sjukförsäkringen.

SFS vill i stället att sjukförsäkringen ska utgå från om man studerar och inte huruvida man har studiemedel.

– Ett annat problem är att studenter inte kan sjukskriva sig på deltid. De tvingas välja mellan att sjukskriva sig på heltid eller att läsa på heltid. Vi vill ha en förändring av sjukförsäkringen. Vissa som blir allvarligt sjuka måste hoppa av sina studier, säger Uliana Zakladna.

Mer läsning

Annons