Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför körde de för fort

De tryckte på gasen och togs av polisen. VLT har pratat med tio värsta fortkörarna inom Västerås under 2013 och deras förklaringar.

Annons

Se fortkörarnas förklaringar i artiklarna till höger.

Polisen i Västerås gör fartkontroller varje dygn. Under 2013 togs 1 666 personer för att ha kört för fort.

– Enligt Trafikverkets undersökningar minskar hastighetsöverträdelserna bland privatbilister, medan den bland yrkesbilister fortfarande är alldeles för hög. Men när vi gör våra kontroller är det alldeles för många som kör för fort, säger Jörgen Bergfast, chef för trafikpolisen i Västmanland.

Hastigheten är den stora orsaken till olyckor. Eller chauffören som inte anpassar hastigheten, enligt Bergfast.

– Marginalerna minskar när man kör för fort. Det hänger också ihop med avstånden. Det är därför vi har så många kökrockar. Folk ska köra om och tränger sig in en ficka och då minskar avstånden. Det är respektlöst mot medtrafikanterna.

Bergfast märker också att svenska bilister inte uppfattar fortkörning som ett brott.

– Det är snarare en bedrift att köra för fort, något man skryter om. Men hastigheten är lika viktig att hålla som att inte köra onykter.

Sträckorna i Västerås där många kör för fort är flera. E18 är ett exempel, speciellt där hastighetsbegränsningen är 80. En annan sträcka är Skultunavägen.

– Där har vi haft ett antal olyckor och dödsolyckor. De som kör där kör för fort, det är en kurvig väg, lätt att åka av om man kör för fort och då skadar man sig allvarligt.

Se fortkörarnas förklaringar i artiklarna till höger.

Mer läsning

Annons