Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför sköts vargen

Efter att varg nummer två har skjutits hoppas länsstyrelsen att vargflocken i Skultuna-reviret lärt sig ett skyggare beteende.

Annons

Det var på onsdagskvällen som en andra varg sköts i länsstyrelsens skyddsjakt. Därmed är jakten avslutad. Den preliminära bedömningen är att det var en fjolårsvalp som skjutits. Skyddsjakten var inriktad sig på revirets alfapar, men även den första vargen var en valp. Enligt länsstyrelsen beror det på att det på avstånd är det svårt för jägarna att skilja på en ung varg och en äldre varg.

Men att ”fel” vargar skjutits bryter inte mot beslutet om skyddsjakt eftersom det bara var antalet vargar som reglerades.

- Sen kan det naturligtvis vara så att man kan tycka att det var föräldradjuren som borde skjutits, säger Erik Bergman, pressekreterare på länsstyrelsen.

Skyddsjakten beslutades efter att flera hundar och får attackerades i höstas. Enligt länsstyrelsen har flocken dödat eller skadat 26 får och lamm samt fyra hundar. När två individer ur flocken försvinner kommer vargarna att ändra beteende, men det är ännu oklart hur.

-Nu har de här jagats under en längre tid. Förhoppningen är att de lärt sig ett mer skyggt beteende, säger Erik Bergman.

Det är ju föräldrarna som tros ha legat bakom attackerna i höstas. Riskerar man inte att de blir mer aggressiva när deras valpar plötsligt försvinner?

-Det finns ingenting som tyder på det.

Under 2012 har inga vargattacker konstaterats av länsstyrelsen, men det var enligt Erik Bergman inte aktuellt att avbryta skyddsjakten.

Vargflocken har rört sig över ett stort område som täcker fyra kommuner, men det två vargarna sköts i Skråmsta och Svanå, båda strax norr om Skultuna.

Mer läsning

Annons