Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De stämmer kommunen

Västerås stad tänker inte betala ut något skadestånd till de villaägare på Skälby och Bäckby som anser sig fått sprickor i sina hus till följd av sprängningarna inför Ikeabygget på Erikslund.

Annons

Villaägarnas motdrag blir att stämma kommunen.

Nu har fastighetsnämnden i Västerås tagit det formella beslutet att säga nej alla krav på ersättning.

– Jag är inte förvånad. Men de borde skämmas. Kommunen agerar maktfullkomligt och bryr sig inte om den lilla människan, säger Hans Ljungbeck, en av de drabbade villaägarna.

Fastighetsnämndens ordförande Jazmin Pettersson, S, har förståelse för villaägarnas upprördhet.

– Som medmänniska förstår jag att de är ledsna. Men som kommun kan vi inte betala ut några skadestånd eftersom det inte är kommunens ansvar, säger hon.

VLT har flera gånger rapporterat om villaägarnas kamp för att få upprättelse av kommunen. Efter att det sprängts inför varuhusbygget på västra Erikslund upptäckte ett trettiotal husägare på Skälby, norra Bäckby och Hälleborg sprickor i sina hus. Eftersom kommunen ägde marken vid tiden för sprängningarna har villaägarna krävt Västerås stad på skadestånd.

Men Västerås stad har gjort klart att kommunen inte tänker stå för några kostnader. Inte heller byggbolaget Skanska vill betala eftersom det enligt företaget inte går att bevisa att sprängningarna orsakat sprickorna. Kommunen har även gjort en egen utredning som kommit fram till att Skanska inte gjort något fel i samband med sprängningsarbetet. Villaägarna sågar både Västerås stads och Skanskas undersökningar.

– Det är bedrövligt hur frågan har hanterats. Det finns en rad felaktigheter och kommunen har inte ens varit ute och tittat på husen, säger Hans Ljungbeck.

Bengtgöran Ellerstedt, vice ordförande för Västerås villaföreningars centralorganisation, har varit med och drivit frågan för villaägarnas räkning. Villaägarna har nu själva anlitat teknisk expertis som ska undersöka sambandet mellan hussprickorna och sprängningarna.

– Västerås stad kan inte friskriva sig från skadeståndsskyldighet när tredje part drabbas. Vi vet att vi har juridiskt rätt, det finns det domar som visar. Nu går vi vidare och stämmer kommunen, säger Bengtgöran Ellerstedt.

Fastighetsnämndens Jazmin Pettersson välkomnar en stämning för att få saken utredd en gång för alla.

– Om en domstol kommer fram till att det är vårt ansvar måste vi så klart betala, säger hon.

Berörda villaägare försöker under tiden få rätsida på tillvaron. En av dem som VLT varit i kontakt med beskriver situationen som ett helvete. Det är exakt tre år sedan den villaägaren anmälde skadorna på sitt hus. Ägaren försöker nu gå vidare och har börjat med reparationsarbetet.

– Skadorna kommer att kosta ungefär 200000 kronor att åtgärda. I samband med reparationerna har vi upptäckt flera sprickor och tyvärr finns det fler som drabbats lika hårt som jag.

Villaägaren tycker sig ha fått betala ett högt pris för det som hänt. Förutom skadorna på huset har det kommit hotfulla samtal från personer som vill tysta ner hela saken.

– Folk i områdena runt omkring är rädda för att huspriserna ska falla på grund av det här. Det är svårt att orka med efter alla turer.

Detta har hänt

2008 till 2010 sprängdes det på västra Erikslund inför bygget av bland annat Ikea. I samband med detta upptäckte boende i närheten sprickor ]i sina hus, både ute och invändigt.

Över hundra olika skador har anmälts och hittills har villaägarna krävt kommunen på skadestånd på sammanlagt drygt 1,5 miljoner kronor. I stället för pengar vill några ägare att fastighetsnämnden återställer ­skadorna.

Varken kommunen eller byggföretaget Skanska anser att det går att bevisa att sprickorna orsakats av sprängningarna.Skanska har anlitat konsultföretaget Nitro Consult för att undersöka om några fel begåtts vid sprängningarna. Nitro Consult har kommit fram till att inga fel gjorts och att det kan vara grund­vattennivån eller vintrarna som orsakat sprickorna.

Kommunen har å sin sida anlitat konsultföretaget Sweko för att kontrollera om Nitro Consult och Skanska gjort något fel. Den rapporten kommer också fram till att inga fel begåtts och inga bevis finns. Däremot avfärdar Sweko förklaringen att det kan vara grundvattensänkningen som ligger bakom sprickorna eftersom inga grundvatten­mätningar gjorts under den aktuella perioden.

Villaägarna anser att rapporterna bygger på [mjuk retur]flera fel. Bland annat ska bilder på sprickor [mjuk retur]förväxlats och en torpargrund beskrivits som ”platta på mark”. De köper inte heller förklaringarna att det är naturfenomen, vinterförhållanden eller för många ­fester i en källare” som orsakat sprickorna. Enligt villaägarna har konsult varit och tittat direkt på husen eftersom det inte ingått i utredningsuppdraget.

Annons