Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar över Svartån – med gummibåtar

Killar med klänning, bananer i pyjamas och såklart en älgdräkt. Utklädnaderna är många på det årliga älgsafarit, då hundratals flytande farkoster glider genom Svartån.

Annons
Joakim Stärling och Robin Stärling, arrangörer för Älgsafarit.

Joakim Stärling har i flera år ansvarat för arrangemanget av det så kallade älgsafari. Det började för flera år sedan, då ett gäng grabbar kände sig trötta på alla raggare som kommer till staden.

Så för att undvika de bolmiga bilarna valde dem istället att köpa gummibåtar och åka genom Svartån. ”Älg” kommer ifrån ölen ”Swedish Elk Brew”.

På plats vid starten har hundratals soltörstande personer samlats för att blåsa luft i sina båtar och vädret är snälla mot dem.

-Jag blev skitglad när jag vaknade i morse och såg vädret, säger Joakim Stärling.

Joakim och hans bror, Robin Stärling, blickar över uppslutningen av folk och känner sig mycket glada. Tanken är främst att folk ska kul och att man kan känna en gemenskap.

-Vi tror att det kommer komma ännu mer folk i år, säger Robin Stärling.

På Facebook finns en öppen inbjudan, där över 1100 personer tackat ja till att närvara. Evenemanget har därför fördubblats sen föregående år med 560 som tackat ja.

-Det är verkligen mycket mer än förra året så det är väldigt kul, säger Joakim.

Att flyta runt på gummibåtar från Billsta till Stadhuset tar lång tid för många. Förra året tog det över sju timmar för vissa.

-I början måste man paddla mycket, men när det blir flera hundra båtar på rad så kommer man inget vart, säger Robin och skrattar.

Syskonparet har de på sig varsina linnen med Älgsafari-logga på. Andra kör enklare utstyrsel på grund av den heta värmen. Men så finns det även en utklädd älg i gänget.

-Ja, jag tänkte ju att man måste köra fullt ut när man ändå är här, säger Johan Olson.

Det är inte bara västeråsare som letat sig ner mot vattnet, utan även folk från Göteborg och Halmstad, vilket grabbarna tycker är roligt. Tidigare år har arrangörerna fått problem med kommunen på grund av nerskräpning, eftersom det är många som struntar i att plocka upp båtarna vid Stadshuset. Joakim och Robin menar på att det inte borde vara något problem för folk att städa efter sig. Båda är överens om dagens viktigaste punkter:

-Ha kul, undvik olyckor och städa efter er.

Joakim Stärling och Robin Stärling, arrangörer för Älgsafarit
Max Harry och Max Harry.
Johan Olson och Max Harry.
Junior Källberg, Real Olsson och Max Fisher.
Ludwig Hahn
Ludwig Hahn spelar gitarr för Maxim de-Millo och Björn Loven.

Mer läsning

Annons