Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar parti för djuren

”Alla individer, oavsett ras och art, har rätt till sitt eget liv”, säger Jenny Falk och Bibi Noris. De har bildat en lokalavdelning av Djurens parti.

Annons
Går till val. Jenny Falk till vänster är ordförande för Västeråsavdelningen av Djurens parti och Bibi Noris ledamot. Hundarna Doris och Midas var gatuhundar i Spanien, men räddades av Jenny. Foto: Per G Norén

västerås. Partiet har fått en rivstart sedan det bildades i januari i år. Det finns i dag drygt 40 lokalavdelningar i Sverige och det unga partiet ställer upp i val till EU-parlament, riksdag och kommunfullmäktige i år.

– Vi är det enda partiet i Sverige som har fokus på djur, men alla vinner på vår politik, säger Jenny Falk.

– Vi är absolut inte något extremt parti för extremveganer. Vi är till för alla, även köttätare. Men djuren ska må så bra de kan även om de ska gå till slakt. De har rätt till respekt och empati, säger Bibi Noris, som är ledamot i lokalavdelningen.

Partiet vill att alla djur ska ha ett grundläggande skydd inom EU.

– EU subventionerar bönder, däribland djurindustrier, med 500 miljarder kronor varje år. Vi vill satsa på hållbara lösningar i stället för att lägga pengar på storskaligt djurplågeri.

Jenny Falk och Bibi Noris jobbar helt ideellt.

– Vi är inga proffspolitiker men vi kommer givetvis att utveckla partiet. Vi lär oss med tiden.

– Djurens parti är något för alla som bryr sig om djur, natur och miljö, säger de.

För vargar och mot djurförsök

Partiet vill verka för en helhetspolitik där djurs rättigheter, människors hälsa, miljö och hållbar utveckling står i fokus. De vill att EU ska ha en grundsyn baserad på individers egenvärde – oavsett kön, ras, sexualitet eller arttillhörighet. Alla politiska frågor ska ha ett djurperspektiv.

Partiet är emot:EU:s nuvarande jordbruks- och fiskepolitik. Subventioner ska inte gå till stor­skaligt djurplågeri och till att fiska ut haven. Vill i stället ha hållbara lösningar.Djurförsök. Djurfabriker.

Avlivandet av hundratals miljoner dygnsgamla tuppkycklingar varje år.

Djur som underhållning, på cirkusar och i djurparker.

Partiet är för:Rovdjur i svenska skogar.

Mer vegetarisk mat – varannan måltid i offentlig sektorbör vara vegetarisk. Bra för hälsan och miljön. Lag om att katter kastreras, märks och registreras.

Mer läsning

Annons