Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement fick annan patients mediciner

En demenssjuk kvinna som blev inlagd på Centrallasarettet i Västerås för buksmärtor fick en annan patients 14 olika läkemedel under sex dygn. Socialstyrelsen ser allvarligt på det inträffade.

Annons

Händelsen har, som VLT tidigare berättat, anmälts enligt Lex Maria och nu är Socialstyrelsen klar med sin utredning.

Det var i februari förra året kvinnan i 75-årsåldern kom in till akuten med smärtor och vätskeansamling i buken. Eftersom kvinnan var dement kunde hon inte själv redogöra för sin sjukhistoria. I stället hade läkaren tillgång till en vårdrapport från kvinnans gruppboende.

Kvinnans allmäntillstånd bedömdes som relativt gott och hon lades in och fick behandling för sin bukåkomma. Men under de följande dygnen försämrades hälsan, hon blev tröttare, fick låg kroppstemperatur och var periodvis okontaktbar. Så småningom uppdagades att hon fått en annan patients 14 läkemedel i stället för de tre mediciner som stod uppskrivna i hennes egen vårdrapport. När de felaktiga medicinerna togs bort blev kvinnan stegvis bättre och kunde skrivas ut från sjukhuset efter ytterligare några dagar.

I Socialstyrelsens utredning framgår att den AT-läkare som skrev in kvinnan hade flera patientjournaler liggande på sitt skrivbord samtidigt vilket gjort det möjligt att blanda ihop anteckningarna. Enligt Socialstyrelsen ska heller ingen id-kontroll av patienten genomförts för att undvika sammanblandning. Sjukhuset får också kritik för att det funnits oklarheter i samband med introduktionen av AT-läkare på akutmottagningen.

– Jag har aldrig varit med om detta tidigare och i det här fallet har den mänskliga faktorn spelat in även om vi inte kan säga exakt vad som hänt. Men att det tyvärr brustit i kontrollen av patientens identitet står helt klart, säger Maria Eckerrot, verksamhetschef på medicinklinik 2 vid Centrallasarettet som anmält ärendet.

Enligt Socialstyrelsen har nu Centrallasarettet vidtagit åtgärder för att misstaget inte ska upprepas.

– Sedan mars förra året har vi datajournaler och elektroniska läkemedelslistor. Vissa listor måste fortfarande föras över för hand men på sikt hoppas vi även detta ska förbättras, säger Maria Eckerrot.

Mer läsning

Annons