Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dementa lämnas ensamma på natten

De äldre lämnas ensamma bakom låsta avdelningsdörrar medan personalen befinner sig på ett annat våningsplan. Nu ska äldreboendets nattliga omsorg granskas.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ser allvarligt på att de boende på demensavdelningarna vid äldreboendet Fatburen lämnas ensamma och inlåsta på avdelningarna under natten utan möjlighet att snabbt få tillgång till hjälp från omsorgspersonal. De har därför beslutat att granska hur äldreboendets omvårdnadsrutiner ser ut nattetid.

Enligt beslutet från inspektionen är det viktigt att säkerställa om det finns tillräckligt med personal under natten för att de ska kunna tillgodose de boendes behov. Beslutet har fattats efter att klagomål inkommit till inspektionen.

Boendet har totalt 48 lägenheter placerade på sex plan. Nattetid är boendet bemannat av två omvårdade som ska svara på larm, ge läkemedel, hjälpa de boende i säng och genomföra regelbundna tillsynsbesök. Möjlighet att kalla in extra personal finns vid behov.

Efter en inspektion visade det sig att personalen under natten vanligtvis befann sig på våning två för att de därifrån ansåg sig kunna höra om boende på andra våningsplan vaknar.

Behice Shamoun, vars mamma tidigare var boende på äldreboendet och som VLT skrivit om i en artikel, har under två års tid kämpat för att bristerna vid äldreboendet ska uppmärksammas och åtgärdas. Men då hon inte fick någon respons vid kontakt med kommun, socialstyrelse eller ansvariga vid äldreboendet Fatburen beslutade hon till sist att hämta hem sin mamma som hon vid ett flertal tillfällen funnit ensam utan tillsyn.

Hon har inte fått någon förklaring eller ursäkt för hur hennes mor behandlats från någon ansvarig för äldreboendet.

– De har hela tiden försvarat sig själva och sin personal och bristerna har i stället blivit värre, anser Behice.

Hon tycker att en granskning borde ha genomförts mycket tidigare.

– Det har tagit alldeles för lång tid. Det borde inte ta så lång tid när det handlar om människor. Det är på natten det är värst, det är då de boende är som mest ensamma och utlämnade, säger Behice.

Carin Lidman (S), ordförande i äldrenämnden anser att det är befogat med en granskning av boendets rutiner. Äldrenämnden har tidigare i december själva ställt krav på boendet angående saker som ska åtgärdas och sedan rapporteras tillbaka till nämnden.

– Vi har ställt ganska stark kritik mot äldreboendet, så det är bara bra att även inspektionen för vård och omsorg gör en granskning, säger Carin Lidman.

VLT har sökt enhetschef för äldreboendet Fatburen, Lisa Sandberg, samt verksamhetschef för äldreomsorgen Lotta Tronet, för kommentar utan att lyckas.

Tipsa oss om dina erfarenheter av demensvården!

[email protected]

021-19 92 78

Mer läsning

Annons