Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstrationerhotade på 1 maj

En nazistisk organisation planerar att demonstrera i Västerås på 1 maj.

Annons

Planerna skapar problem för Socialdemokraterna, som ännu inte fått besked från polisen när och var de kan hålla sitt traditionsenliga 1 maj-firande.

Det är vit makt-gruppen Nordisk ungdom som sökt och beviljats tillstånd för att demonstrera i Västerås på arbetarrörelsens högttidsdag. Demonstrationen kommer, enligt organisationens hemsida, att gå under parollen ”Arbete åt alla svenska ungdomar”.

Socialdemokraternas ombudsman i Västerås, Vanja Ahlén, berättar att hon blev kontaktad av polisen för drygt en vecka sedan med anledning av att ”flera andra organisationer” fått tillstånd att demonstrera på 1 maj.

Polisen har haft möten med Säpo kring säkerheten, men ännu under påskhelgen visste inte Socialdemokraterna hur tåget kommer att gå.

– Jag hade väntat mig att höra av polisen tidigare, säger Vanja Ahlén. Det börjar brådska, vi ska sätta in annonser och informera våra medlemmar.

Även Vänsterpartiets demonstration påverkas av polisens beslut.

Socialdemokraterna hade planerat att avgå från Stora torget klockan 15 och sedan avsluta på Viktor Larssons plats.

Polisens presstalesman Börje Strömberg säger att ytterligare ett möte med Säpo kommer att hållas i dag, tisdag, och att partierna sedan kan få ett definitivt besked om demonstrationerna.

– Vår målsättning är att demonstrationerna ska kunna hållas utan bråk, säger Börje Strömberg.

Annons