Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras hyra kan chockhöjas

Hyresgästerna på Karlavagnsgatan på Vetterstorp har fått veta att hyresvärden Rikshem vill höja deras hyror med mellan 49 procent för en etta och 79 procent för en fyra efter en rotrenovering som är tänkt att genomföras sommaren 2014. 

Annons
Det är oroligt på Vetterstorp efter Rikshems föreslagna hyreshöjning.

Nu protesterar de boende genom namninsamlingar och protestlappar uppsatta i trappuppgångarna på gatan.

Tarja Vetterlund, själv boende i området sedan nio år tillbaka, har gått runt och pratat med sina grannar om vad de tycker om den nya hyreshöjningen. Hennes telefon går varm med boende som vill protestera.

-Jag lider med en del. Det fanns gamla människor som började gråta. De har bott i sina lägenheter i 30-40 år. Om hyrorna höjs med så mycket har de ingen möjlighet att bo kvar. Själv kommer jag få en hyreshöjning med cirka 4000 kronor per månad.

Hon vill klargöra att det inte är själva renoveringen de är emot. Husen är byggda 1958 så en renovering behövs. Det är hur Rikshem går ut med det hela.

-Vi fick badrummet renoverat för ett tag sedan och då fick vi via hantverkarna reda på att det planerades en rotrenovering.

Flera av de boende har själva gjort en del renoveringar och har inte erbjudits några möjligheter att välja vilka delar av lägenheten de vill förnya. Tarja Vetterlund anser att Rikshem borde ge sina hyresgäster olika valmöjligheter.

Hyresgästföreningen anser att Rikshems förslag på höjning är för hög för de åtgärder som planerar genomföras. De tycker också att det borde finnas nivåer med olika val där hyresgästen kan välja bort det de inte vill få renoverat.

-Det pågår förhandlingar och vi ska ha ett möte med Rikshem efter helgerna. Då hoppas vi att de är positivt inställda till en reducering. Höjningen är bara ett förslag. Jag skulle bli förvånad om det landar där, säger Johan Kretz, förhandlingsledare vid hyresgästföreningen.

VLT har sökt Rikshem utan att lyckas, men Rigder Nylund, fastighetschef för Rikshem i Västerås, säger till SVT:s Tvärsnytt att man i nuläget bedömer den föreslagna hyreshöjningen som rimlig. 

- Man måste titta på utgångsläget också och hyresättningen i området är ganska låg. Men förhandlingar pågår fortfarande.

Mer läsning

Annons