Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är jättelånga köer här hela tiden”

En vanlig helg = lite kaos. En storhelg = mycket kaos. Trafiksituationen på Erikslund fortsätter att irritera – och det dröjer ännu några år innan Västerleden, en välbehövlig avlastning, är på plats.

Annons
Karzan Botani på OKQ8 vid McDonald’s på Erikslund har sett bilköerna växa utanför fönstret och allra värst var det på julafton.

VLT besökte Erikslund i måndags, strax efter lunch. Köerna ringlade sig på många håll långa, både inne på själva området och på Surahammarsleden i öster.

Inne på OKQ8 bredvid McDonald’s arbetar Karzan Botani.

– Det är jättelånga köer här hela tiden och särskilt bort mot det nya systembolaget. Om det påverkar oss vet jag inte men jag kan förstå att man inte svänger in till oss för att köpa en korv eller så och så ska man ta sig in i kön igen, säger han.

Utanför Jysk har en kvinna, som vill vara anonym, precis parkerat.

– Det är bilar överallt, jämt. Jag pendlar från Surahammar till jobbet här i Västerås och är glad att det inte är så här på morgnarna, säger hon.

Att ändra på trafiklederna inne på området är av utrymmesskäl svårt. Hoppet står i stället till att bygga klart Västerleden, som skulle ge besökare till Erikslundsområdet fler alternativ till in- och utfart.

– Redan 2010 togs planen för att bygga Västerleden och att inte bygget har kommit i gång är dåligt, säger oppositionsrådet Elisabeth Unell (M) som är riktigt irriterad över trafiksituationen på Erikslund.

– De styrande politikerna har inte drivit på och prioriterat det här tillräckligt. Erikslund är en katastrof, även vanliga helger, säger hon.

Men Johan Lövqvist, centrumledare för Erikslund, är inte lika hård i bedömningen.

– Det har gjorts förbättringar inne i området, till exempel fartgupp och högerfilen ut ur McDonalds-rondellen. Men det finns inget handelsområde som inte har problem med trafiken när det blir storhelger. Det är ändå betydligt bättre i år än tidigare. Fast visst är Västerleden efterlängtad, säger han.

Att frågan om Västerleden har haft låg prioritet förnekar kommunalrådet Anders Teljebäck (S) å det bestämdaste.

– Att ta fram planer och projektera tar sin tid. Dessutom växer Västerås och det är inte bara där som vi måste lösa problem.

Inom några månader ska en rapport presenteras för politikerna om hur arbetet med Västerleden ska kunna fortlöpa, och då ska även en tidsplan kunna se dagens ljus.

– Västerleden ska kunna underlätta trafiksituationen inne på Erikslundsområdet, men syftet är också att kunna leda tung trafik den vägen. Den som inbillar sig att Västerleden ska lösa alla trafikproblem inne på handelsområdet har nog en överdriven tro, säger Anders Teljebäck.

Mer läsning

Annons