Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är ju inte hennes fel, det är inte rättvist”

Agneta Wiröstrand-Hedqvist, terapeut på Kvinnocentrum, blir upprörd över att den redan utsatta kvinnan blir ytter-ligare straffad.

Annons

– Det är ju inte hennes fel, det är mannens fel att hon blir av med lägenheten. Det är inte rättvist, säger Agneta Wiröstrand-Hedqvist.

Hon efterlyser en bättre dialog med hyresvärdarna.

– Vi pratar gärna med dem om de här kvinnorna, om den problematik och mekanik som ligger bakom att de släpper in männen i sina hem. Kvinnorna skäms, de känner skam och de vill inte att grannarna ska veta vad de blir utsatta för. Och de har blivit itutade att allt som händer är deras fel. Ingen ska dock behöva bo i en störande omgivning.

– Jag kan förstå grannarna också. Men i stället för att ringa hyresvärden – ring polisen så att det kan bli en rättsprocess av det hela. Jag menar, om någon ser ett bankrån, inte sjutton är det bankdirektören man ringer till då.

Agneta Wiröstrand-Hedqvist tycker också att hyresvärdarna kan göra mer – exempelvis installera portkoder på ytterdörrarna för att öka på säkerheten.

– En dialog om det här är på sin plats. När de här kvinnorna väl blir av med de störande männen är de exemplariska hyresgäster. Då vill de bara ha lugn och ro.

Mer läsning

Annons