Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det dör din hund av

Julen är inte bara en högtid fylld med god mat och umgänge med tjocka släkten. I många västmanländska hem far husdjuren illa - ibland med dödlig utgång.
- Glitter och choklad är det värsta de kan få i sig, säger veterinären Wiwian Stern Bertholtz.

Annons

Men det är utan husses eller mattes vetskap som många av våra fyrfotade vänner råkar illa ut.

- Många vet inte att den mat vi människor äter i regel är dålig för djuren. Kring julbordet matar man sin hund eller katt med någon korvbit, någon köttbulle och så vidare och blir det för mycket kan det gå riktigt illa, säger Wiwian Stern Bertholtz på Aros Veterinärcentrum i Västerås.

Förutom framförallt salt och fet mat samt chocklad, hör diverse julpynt till de produkter som snabbt kan ta livet av ditt husdjur.

- Glittret skär upp tarmarna och chokladen påverkar hjärtat. En bit med låg kakaohalt säger jag inte behöver vara livsfarlig, men får djuret i sig flera bitar och dessutom med hög kakaohalt så kan det gå illa.

Diarré är det väldigt vanligt att djuren får rätt snabbt och då får man tänka till, säger Wiwian Stern Bertholtz.

Som fortsätter:

- Den djurmat som finns på marknaden innehåller produkter och ämnen som är naturliga för djuren och det är den maten de ska få. Sedan kan man dessutom se det så här att för mycket julmat också är dåligt för oss människor. Nästan allt vi äter kring julbordet är fet, salt mat som påverkar organen och välmåendet, säger Wiwian Stern Bertholtz.

Mer läsning

Annons