Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är psykisk tortyr”

När Eddie Sajedi fick besked om förnyad prövning av sitt uppehållstillstånd i slutet av 2013 sas det att det skulle ta några månader. Det har nu gått mycket längre tid än så. 

Annons
Eddie Sajedi.

Sajedi är säker på att han döms till döden om han skickas tillbaka till Iran.

Eddie Sajedi, som bor i Västerås, har konverterat till kristendomen, något som är belagt med dödsstraff i Iran. (Det är inte förbjudet att vara kristen, men otillåtet att lämna islam).

– Av förklarliga skäl mår inte Eddie särskilt bra just nu. Det är ofattbart tufft att vänta på besked, säger Bengt Sandqvist, pensionerad pastor i Ansgarsförsamlingen, som har engagerat sig för Eddie Sajedis sak.

Genom Bengt Sandqvist låter Eddie Sajedi hälsa att ”det här är psykisk tortyr” och ”Jag orkar snart inte längre”.

Bengt Sandqvist håller med:

– Ingen människa borde få vänta så länge på besked.

VLT nådde handläggaren Anja Ingabire på Migrationsverket, som gärna ville ha fram att dröjsmålet inte alls har något med Eddie Sajedis fall att göra.

– Nej, vi har just nu så mycket att göra att vi inte hinner. Det är arbetsbelastningen som ligger bakom.

Det skulle i så fall innebära att Eddie Sajedi inte är ensam. Just nu sitter troligen många asylsökande och väntar på livsavgörande beslut, som dröjer.

Detta har hänt:

Eddie Sajedi är politiskt oliktänkande från Iran. Han flydde till Turkiet, gick över till kristendomen, kom till Sverige, engagerade sig i Ansgarsförsamlingen i Västerås och sökte asyl men fick ansökan avslagen. Även Migrationsdomstolen sa nej. I september 2013 beviljades han ny prövning om uppehållstillstånd.

Mer läsning

Annons