Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan bli svinkallt nästa vecka

På fredag kommer vintern till Västerås. Det börjar med snöblask, men sedan kommer också minusgrader och mer snö. Kylan blir sedan kvar under nästa vecka, möjligen längre.

Annons
Kylan kommer till slut. Nu blir det vinter i Västerås, spår väderinstituten. Såväl Foreca, SMHI som YR är överens. Men om resten av vintern ska bli så kall som på bilden går inte att spå. Det här fotot togs en vintrig dag i början av januari 2006 på Björnön. Foto: Peter Krüger/VLT arkiv

Barn lär jubla, liksom skidentusiasterna, men andra suckar troligen tungt.

– Ja, det har varit en mycket varm vinter. Jag vet inte om det är den varmaste, men det varma vädret har varit kvar länge, konstaterar Maria Jönsson, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

Men nu kan det vara slut. Ni som gillar det halvvarma vädret kan njuta några dagar till.

– På torsdag börjar kallare luft ta sig ner norrifrån, men det når inte Västerås förrän lite senare, berättar Maria Jönsson.

Enligt prognoserna ska de första tecknen synas redan under natten till fredagen. Plusgraderna är kvar, men det ska falla snöblandat regn. Snöslasket ska därefter fortsätta att falla på fredagsförmiddagen.

Men efter fredag lunch börjar den egentliga vintern, enligt prognosen. Temperaturen faller under nollan, och blir kvar där. Kylan kommer ganska plötsligt. Riktigt kallt ska det bli mitten på nästa vecka, när kvicksilvret drar sig nedåt minus 10.

Foreca gör dessutom en 15-dagarsprognos för Västerås, vilket visar att det kalla vädret blir kvar länge, åtminstone till och med den 21 januari. Längre än så går inte att spå.

Mer läsning

Annons