Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för bluffakturor vill frias

Huvudmannen i en härva om bluffakturor vill att Högsta domstolen prövar fallet.

Annons

I slutet av 2013 dömde och skärpte hovrätten straffen för två av de tre män som åtalats för att ha skickat bluffakturor till småföre-agare. Nu överklagar huvudmannen bakom Företagslansering AB sin dom till Högsta domstolen.

26-åringen från Umeå pekas ut som förgrundsfigur i det aktuella bolaget via vilket man skickat hundratals bluffakturor till företagare i hela Sverige – varav två i Västerås.

Hovrätten skärpte dennes tingsrättsdom till fängelse i två år och sex månader för grovt bedrägeri, utpressning och försök till utpressning.

Nu kräver dock mannen upprättelse i Högsta domstolen – i vilken instans ett ärende rörande blufföretag och blufffakturor aldrig tidigare prövats.

Mannen hävdar att det inte är han i sin roll som chef för verksamheten som legat bakom lurendrejeri-försöken.

”Den åtalade har berättat att Företagslansering var hans idé och att han var ensam chef för verksam-heten, men han har inte varit i kontakt med någon av de målsäganden som anges [...] Frågan är då om den åtalade har gjort sig skyldig till något brott”. står att läsa i överklagandet.

Den ene av huvudmannens två utpekade kumpaner, också i övre 20 års- åldern, som friades i tings- rätten döms även han för grovt bedrägeri av hovrätten.

Om, eller när, HD väntas ta upp ärendet framkommer inte.

Mer läsning

Annons