Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för knivdåd på Östermalmsgatan överklagar till högsta instans

Artikel 37 av 37
Knivdådet på Östermalmsgatan
Visa alla artiklar

Den 13 november 2016 dog en 30-årig man i ett trapphus på Östermalmsgatan. En i dag 21-årig man har dömts i hovrätten för att ha vållat hans död. Nu överklagar 21-åringen sin dom genom att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Annons

På morgonen efter dådet, i november 2016, spärrade polisen av den aktuella fastigheten innan den döde fördes bort. Samtidigt genomfördes en omfattande teknisk undersökning av platsen.

Det var Sveriges Radio P4 Västmanland först med att berätta om.

VLT har tidigare i flera artiklar berättat om dådet, som inledningsvis rubricerades som mord .

Enligt vad Västmanlands tingsrätt fann utrett skedde gärningen efter en fest som båda männen var med på. De båda männen gick ut för att prata och bråk uppstod.21-åringen tog fram en kniv för att freda sig när 30-åringen angrep honom och enligt 21-åringen klöste 30-åringen honom i ögonen varför han inte såg hur han högg.

21-åringen ringde själv till SOS Alarm 112 och berättade att han trodde att han dödat. Polisen fann honom gråtande bredvid 30-åringens döda kropp.

Västmanlands tingsrätt dömde 21-åringen i mars i år till två års fängelse för brotten grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Rätten fann att 21-åringen inte hade för avsikt att döda 30-åringen, han var heller inte likgiltig inför att det skulle kunna ske. Därmed var det inte fråga om mord eller dråp.

Domen överklagades till Svea hovrätt som i maj i år skärpte straffet till två och ett halvt års fängelse.Vid båda rättegångarna yrkade 21-åringens försvarare, advokat Peter Lindström, på att domstolarna skulle betrakta dödandet som utfört i nödvärn. Dock utan att få gehör varken i tingsrätten eller hovrätten.

Nu har Peter Lindström överklagat hovrättens dom genom att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen:

– Vi är ju medvetna om att Högsta domstolen inte tar upp alla fall, men (21-åringens namn) vill begära prövningstillstånd. Jag tycker också att det vore intressant om Högsta domstolen prövade om det inträffade är nödvärn.

Högsta domstolen får årligen in fler än 5 000 ansökningar om prövningstillstånd, men prövar inte alla domar och beslut som överklagas dit. Endast cirka 140 av dem får, enligt domstolens hemsida , prövningstillstånd och avgörs i Högsta domstolen.

Om Högsta domstolen inte beviljar prövningstillstånd står hovrättens avgörande fast.

Alla artiklar i
Knivdådet på Östermalmsgatan
Annons