Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogen som ger paranoia

”Det är en jätteotäck drog, kanske den farligaste vi haft på länge”, säger Robert Olsson, chef för Beroendecentrum Västmanland, om MDPV.

Annons

Han berättar att de på Beroendecentrum fick in en MDPV-användare så sent som förra veckan som var så illa däran att de var tvungna att koppla in en respirator.

– Det är en väldigt speciell och oerhört farlig drog och den finns i stor utsträckning i Västerås, säger Robert Olsson.

Psykoser, personlighetsförändring och paranoia.

– MDPV har visat sig leda till personlighetsförändringar, i 70–80 procent av fallen, och även psykos i många fall, säger han.

För Beroendecentrum, psykakuten och medicinakuten innebär det ökade MDPV- användandet en stor belastning. MDPV-påverkade personer behöver somatiskt vård i form av dropp men även större insatser i vissa fall.

– Det är fara för liv, säger Robert Olsson.

Det är mycket som skiljer MDPV från till exempel hasch, kokain och amfetamin.

– Vid förstagångsintag är det ovanligt med personlighetsförändring men inte med MDPV. Det leder ofta till personlighetsförändringar så att anhöriga inte känner igen personen, säger han.

MDPV är även en billig, lättillgänglig drog och många amfetaminmissbrukare har bytt till MDPV.

– Förr fanns den bara på nätet men nu har den organiserade brottsligheten tagit över och det är lättare att få tag på MDPV på gatan än på nätet. Det såg vi för sex månader sedan, de flesta som kom till oss hade fått tag i MDPV på nätet, nu har alla fått tag i det på gatan.

Mer läsning

Annons