Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dykare undersöker grundstötning

Efter gårdagens grundstötning står Napoleon af Västerås still. Men kaptenen Radoslav Milutinovic tror att båten snart kan vara i trafik igen.

Annons

Det var under gårdagskvällen som passagerarbåten Napoleon af Västerås gick på grund vid Strömskär vid Tidö Lindö. Bakgrunden till olyckan tror Radoslav Milutinovic, kapten och ägare av Napoleon af Västerås, beror på kraftig vind.

-Den väg jag åkte med båten är inte farlig och jag har åkt den väldigt många gånger tidigare. Jag vet att det finns ett stengrund där och när vi fick möte av en mindre båt frikopplade jag och lät oss driva lite. Tyvärr var det kraftig vind och jag upptäckte för sent att vi drev mot grundet, säger han.

De 65 passagerare som fanns ombord vid grundstötningen evakuerades till land med hjälp av andra båtar, och sent i går kväll drogs Napoleon af Västerås loss från grundet och gick för egen maskin in till hamn.

-Hon gick stabilt och väldigt tryggt, säger Radoslav Milutinovic.

Enligt lag måste Sjöfartsinspektionens dykare undersöka hur omfattande skador båten ådragit sig vid olyckan, för att sedan ta ett beslut om Napoleon af Västerås kan sättas i trafik igen. Ett arbete som ska vara klart under dagen enligt Radoslav Milutinovic

-Dykarna är här nu och tittar. I kväll ska jag få svar på vad de kommit fram till, säger han.

När tror du att båten är i trafik igen?

-Det finns inga skador på båten som tyder på att hon kan vara osäker. Får jag ett okej från Sjöfartsinspektionen är vi nog i trafik i morgon igen.

Även om Napoleon af Västerås inte skadats allvarligt vid gårdagens grundstötning, blir det en dyr olycka för ägaren Radoslav Milutinovic.

-Man har en självrisk på 35-40 000 kronor och den får jag nog stå för. Men pengarna är inte allt. Det viktiga är att ingen blev skadad, säger han.

Annons