Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter branden på Önstaskolan – nu krävs de dömda 17-åringarna på 25 miljoner

Den 28 mars 2016 brann Önstaskolans idrottshall ned. Fem ungdomar fälldes för att ha anlagt branden. Nu kommer räkningen från försäkringsbolaget.

Annons
Två år har gått sedan den omfattande branden som förstörde Önstaskolans idrottshall. Nu krävs de fem ungdomar som dömdes för att ha anlagt branden på mångmiljonbelopp i skadestånd.

Enligt vad tings- och hovrätt utrett startades branden sedan de fem ungdomarna, i dag är samtliga 17 år gamla, utan lov tagit sig in i idrottshallen den aktuella kvällen. En av ungdomarna antände ett badmintonnät, några av ungdomarna hjälpte till att få elden att "ta sig" och därefter lade några av ungdomarna föremål, bland annat madrasser, på det brinnande nätet.

Branden tog sig rejält – ungdomarna var tvungna att lämna hallen till följd av rökutvecklingen. Automatiska brandlarm utlöstes och redan en kort stund efter branden slog lågor ut genom idrottshallens fönster. Rökdykare kunde inte till följd av den kraftiga röken ta sig in, det stod klart att byggnaden var räddningslöst förlorad, i stället koncentrerade man sig på att rädda kringliggande byggnader.

Tingsrätten dömde samtliga som skyldiga till grov mordbrand. Hovrätten ändrade den domen och hovrättsdomen kom att bli den slutliga:En yngling dömdes till ett och ett halvt års sluten ungdomsvård. Två av ynglingarna dömdes för grov allmänfarlig vårdslöshet till 50 timmars ungdomstjänst vardera. Två av ynglingarna dömdes för grov allmänfarlig vårdslöshet till ungdomsvård.

Men de avtjänade straffen räckte inte för att sona brottet: Redan från början stod det klart att kostnaderna för branden skulle bli mycket höga.

Som vi tidigare berättat krävde Västerås stad de dömda ungdomarna på 4,5 miljoner kronor för kommunens kostnader – 100 basbelopp – för självrisken på försäkringen.

Men försäkringsbolaget, Länsförsäkringar Bergslagens, kostnader är mycket högre än så. Nu har Länsförsäkringar Bergslagen i en stämningsansökan till Västmanlands tingsrätt yrkat skadestånd av de fem dömda.

Kostnaderna för att återuppbygga idrottshallen är enligt Länsförsäkringar hittills 23 171 000 kronor. Till den summan tillkommer de hyresintäkter om cirka en kvarts miljon kronor årligen som Västerås stad gått miste om sedan branden – idrottshallen hyrdes ut till olika föreningar.

Dessutom har Västerås stad behövt hyra in sig vid andra anläggningar och bland annat transportera Önstaskolans elever dit. Den sammanlagda kostnaden för hyresförlusten och extrakostnaden bedöms vara drygt 2 miljoner kronor.

Sammanlagt krävs de fem ungdomarna på 25 178 277 kronor – den summa som Länsförsäkringar hittills betalat ut till Västerås stad.

Eftersom den nya idrottshallen ännu inte är färdig kommer, enligt försäkringsbolaget, den slutliga kostnaden att bli högre. Först när byggnaden tagits i bruk och man kan summera alla räkningar kommer den slutliga summan att vara känd.

De fem ungdomarna ställs alltså inför ett sammanlagt skadeståndskrav – självrisk och ersättning till försäkringsbolaget – om ungefär 30 miljoner kronor, den slutliga kostnaden kommer att vara känd först när allt är sammanräknat.

I stämningsansökningen till Västmanlands tingsrätt kräver Länsförsäkringar Bergslagen de fem på så kallat solidariskt betalningsansvar – betalningsansvaret är alltså gemensamt.

Västmanlands tingsrätt kommer senare att i rättegång avgöra om Länsförsäkringar Bergslagens skadeståndskrav ska dömas ut.

Dagarna efter branden – bilden visar förödelsen. Av idrottshallen återstod bara ruiner. Brandmännen lyckades rädda kringliggande byggnader men idrottshallen var bortom all räddning redan när första brandbil kom fram till platsen.

Mer läsning

Annons