Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter ett år ska båtvraket tas bort

Ett år har den legat där och väckt irritation – vraket i Kraftverkshamnen som till största del ligger under vatten. Men nu ska den bort, lovar kommunen.

Annons
Skut-slut i sikte. När vraket nedanför Ångkraftverket plockas upp kan det även behöva saneras på platsen. FOTO: PETER JASLIN

Den ska, enligt uppgift, ha bogserats dit förra våren av en privatperson som själv inte ägde båten.

Ett ursprungligt försök att få ditbogseraren att forsla bort vraket gav inget resultat. Någon ägare har inte heller självmant gett sig till känna men via fartygsregistret har man funnit en person i Västerås som står registrerad på båten.

– Vi har inte fått något egentligt svar av honom och nu har vi bestämt oss för att åtgärda saken själv, säger Lars Ljung, strateg på kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen på Västerås stad som fått detta ärende i knät.

Ska det behöva ta ett år?

– Det har varit krångligt juridiskt med äganderätt men nu anser vi att vi har rätt att ta bort båten.

När kommer det att ske?

–  Under våren.

Det hela kommer att kosta flera hundra tusen kronor och det kan kommunen komma att kräva av ägaren.

– Allting är så sorgligt och det är tråkigt om skattebetalarna ska behöva betala det här, säger Lars Ljung.

Nere vid bryggan står Urban Karlsson. Han är inte särskild imponerad över kommunens ”handlande”. Hans båt har egentligen plats längre in, men de vajrar som hindrar vraket från att driva iväg hindrar honom från att använda sin egen plats och han får därmed stå längst ut.

–När det blåste i höstas slogs min badbrygga i båtens akter sönder av den lilla båt jag har bakom. Det hade inte hänt om jag fått stå på min ordinarie plats, säger han och suckar.

Annons