Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egoister till bilister snor hennes p-plats

– Det har blivit värre med åren, säger Tina Sunderman och ser lite luttrad ut. Det handlar om fullt rörliga människor som ställer sina bilar på handikapplatserna.

Annons
Måste ha platsen. Tina Sunderman har mycket svårt att gå och måste stå på en parkering nära affärsingången.

Tina Sunderman har svår reumatism och kan inte gå så långt. Hon måste parkera nära ingången till den plats dit hon ska gå. Därför har hon handikappanpassad bil och ett parkeringstillstånd från kommunen. Det har hon haft i många år.

Men allt för ofta stängs hon ute från handikapplatserna av felparkerare, men i många fall hinner hon fram innan personen har gått ut och försvunnit.

– Då kan jag köra upp nära dem och titta in. Ibland räcker det, eftersom de lätt kan se att jag är rörelsehindrad. Andra gånger trillar inte polletten ner i alla fall. Då får jag säga till dem.

Hon pekar ut plats och tid när det är värst: Erikslund och Hälla när parkeringen har blivit full, exempelvis på lördagarna.

– Ju mer fylld parkeringen är, ju mindre moral verkar folk ha. Folk vill parkera nära ingången, på våra platser. Vissa tycks dessutom tro att man kan ställa sig på handikapplatsen om någon av dem sitter kvar i bilen.

Det kan hända inne i Västerås centrum också.

– Ja, helt nyligen blev jag utestängd från en handikapplats vid biografen. Men det är ändå klart bättre inne i centrala Västerås. I centrum finns parkeringsvakter och då kan det bli dyrt för den som fuskar. Ute på Hälla eller Erikslund händer däremot ingenting.

Det kostar 1 000 kronor att ställa sig på en handikapplats i centrum. Ute på Hälla och Erikslund kostar det noll kronor. Där finns inga parkeringsvakter. Det har de lokala markägarna bestämt.

Tina Sunderman tar det ändå med ro. Det finns andra rörelsehindrade som är mycket mer upprörda.

– Men det händer ju så ofta. Man kan ju inte gå omkring och vara arg jämt. Det mår man inte bra av.

Riktigt arg var däremot en anhörig till en rörelsehindrad som hörde av sig till VLT för några dagar sedan. Då hade hans fru återigen stängts ute från handikapplatserna på Erikslund.

– Det stod ett helt gäng bilar på handikapplatserna som inte hade tillstånd. Stora dyra fina bilar. Och förarna satt inne på en restaurang och åt mat. Det var unga killar som hade ork att gå!

Han berättade att han stod emot en impuls att ta sig till restaurangen och hälla soppa över killarna.

– Men jag ringde till receptionen på köpcentret och påtalade att det stod flera icke godkända bilar på handikapplatserna. Svaret var, till min förvåning, att de visste om detta men kommer inte att göra något åt problemet.

Och det var inte första gången, berättade han:

– Det är stora kända företag som tydligen inte tycker att det är så viktigt att handikappade och gamla ska handla i deras butiker.

Mer läsning

Annons