Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever får inte köpa sina skoldatorer

Många elever är upprörda. De trodde att de kunde få köpa datorn de använt i skolan – men kommunen erbjuder inte längre den möjligheten.

Annons
Dator i retur. Emelie Fridh och Olivia Limache trodde att de skulle få behålla skoldatorn efter studenten.Foto: Magnus Östin

– Vi trodde verkligen att vi skulle få det, säger Emelie Fridh som snart tar studenten på Carlforsska efter tre år på samhälls- programmet.

Klasskompisen Olivia Limache hade också velat köpa sin skoldator.

När Carlforsska nyligen informerade eleverna om att de måste lämna tillbaka sina bärbara datorer blev många överrumplade. Tidigare år har elever kunnat köpa sina datorer när det treåriga leasingavtalet gått ut.

– Elever, föräldrar och till och med lärare trodde att det fortfarande var så, säger Emelie Fridh.

Hon har kollat med andra i klassen: alla har uppfattat det som att man vid studenten kan köpa loss datorn för en mindre summa.

Nu blir det i stället bråttom att tömma datorn på skolmaterial och privata filer innan den ska lämnas in till skolan.

Även elever på andra kommunala skolor är i samma situation.

”När vi som tar studenten i år började i ettan, fick vi låna skoldatorer. Vi fick skriva på ett kontrakt att efter 3 år skulle vi få köpa loss dom för 300 kronor. Nu hux flux gäller inte det utan dom ska lämnas tillbaka. Är inte det ett kontraktsbrott?” skriver en Rudbeckelev som vill vara anonym till VLT.

Jörgen Österberg på Västerås stads barn- och utbildningsförvaltning säger att det rör sig om ett missförstånd.

Elever som fick skoldatorer 2009 och 2010 kunde köpa loss datorn när de slutade skolan tre år senare. Men 2011 ändrade kommunen i kontraktet. Nu står det inte längre att elever ska få köpa datorn, bara att möjligheten ”kan” erbjudas.

– Tanken från början var att om eleverna kunde få köpa sin dator skulle de vara mer varsamma. Men det funkade inte. Vi har haft jättemycket skador ändå.

Därför ändrades kontraktet och därför beslutade barn- och ungdomsnämnden att datorerna bara är till låns. De ska lämnas tillbaka och bli reservdatorer.

Att elever inte känner till detta kan bero på dålig information på skolorna, tror Jörgen Österberg som beklagar det.

Stadsjuristen Lena Grapp säger att det juridiskt inte råder några tveksamheter om vad som gäller: kontraktet ger skolan rätt att ta tillbaka lånedatorn.

Möjligen kan det bli mer komplicerat när det gäller ett antal elever som först skrev på det äldre kontraktet och senare ombads att skriva på ett nytt kontrakt med den nya formuleringen.

Om någon lät bli att underteckna det nya kontraktet kan det bli svårare för skolan att kräva datorn åter. Annars är saken glasklar, enligt Lena Grapp: datorn ska återlämnas.

Emelie Fridh och Olivia Limache hoppas trots allt att kommunen ska ändra sitt beslut i sista stund.

Mer läsning

Annons