Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevernas datorer inte längre försäkrade

Västerås stad har inte längre försäkringar för elevdatorer. Nu måste föräldrar ersätta skador via hemförsäkringen. Men alla känner inte till det.

Annons
Många skador. Skador på datorerna betalas av skolan eller garantin, tror eleverna. Men numera måste ofta föräldrarna betala via sin hemförsäkring. Från vänster: Priscilla Burgos, Max Lindberg, Adam Pawlus och Filip Thelenius.

– Respektive skola ska ha informerat om att allriskförsäkringen är borttagen, säger Bo Engström, sägerhetsstrateg inom Västerås stad.

Så tycks det dock inte ha fungerat i praktiken.

– Vi har inte gått ut med information på bred front, säger Johan Ejdeblom, administrativ samordnare på Kristiansborgsskolan.

Att skador är vanliga intygar elever i nian.

– Min dator har kraschat många gånger, knappar har lossnat och det är sprickor i touchknappen, säger Adam Pawlus, 15 år.

Max Lindberg, 15 år, berättar att hans dator var trasig i ett halvår. Den lagades sju gånger men blev inte bättre. Till sist fick han en ny.

– Totalt kostade det säkert 15 000 kronor, säger han.

Filip Thelenius, 15 år, har tappat sin dator en gång och fick då problem med laddningen. Nu visar han upp datorns trasiga bottenplatta.

– Jag har också bytt skärm tre gånger, säger han.

På frågan om vem som betalar skadorna säger eleverna: ”garantin” eller ”skolan”. Sanningen är att de flesta skador numera måste betalas av föräldrarna.

Den tidigare allriskförsäkringen slutade gälla vid senaste årsskiftet. Det var en intern försäkring som innebar att skolorna fick ersättning från Västerås stad. Många föräldrar har skrivit på ett avtal där det står att den försäkringen gäller i 36 månader. Men det gäller inte längre.

– Om vi skulle ha fortsatt med den var vi tvungna att höja premien. Kostnaden har stuckit iväg eftersom vi numera har ett stort antal datorer. Då valde vi att inte försäkra utan vi gör som nu i stället, säger Bo Engström.

I Västerås stads skolor finns just nu 10 148 elevdatorer. Kostnader för skador har ökat. På Kristiansborgsskolan anmäls fem–tio datorskador varje vecka.

– Det är oftast laddare som slutat fungera eller datorer som fallit i golvet eller fått skador på skalet, säger Thomas Johansson, vaktmästare.

Vissa dagar arbetar han heltid med skadade datorer.

Vid fabrikationsfel betalar leverantörens garanti. Skolan ersätter normalt slitage. Vid vårdslöshet, bristande tillsyn, fel i handhavande, sabotage och liknande begär skolan ersättning.

Vad gäller vid olyckshändelser?– Vi gör en bedömning från fall till fall och avgör sedan vem som ska ta kostnaden, säger Johan Ejdeblom.

När två elever rånades på sina datorer nyligen betalades det av familjernas hemförsäkring. Skolan står dock för självrisken som ofta är 1500 kronor. En ny dator kostar 8 500 kronor.

Föräldrar i Västerås, som VLT talat med och som vill vara anonyma, är kritiska till att försäkringen togs bort trots att det stod i kontraktet. De har diskuterat med sina rektorer och sluppit använda sin hemförsäkring efter olyckshändelser.

Tar mycket tid. Thomas Johansson, vaktmästare på Kristiansborgsskolan, får in 5-10 skadade datorer varje vecka. Vissa dagar jobbar han på heltid med datorerna.

Mer läsning

Annons