Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av fem nya konceptförskolor har påbörjats i Västerås

För att kunna erbjuda alla barn i Västerås en förskoleplats har kommunen valt att satsa på konceptförskolor i Önsta, Vallby, Blåsbo, Brandthovda och Gäddeholm. Dessa förskolor ska rymma fyra till åtta avdelningar, samt att de ska ha egna tillagningskök och personalutrymmen.

Annons

Kommunen och NCC meddelar att dessa skolor kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och därmed får ett bra klimatskal samt en låg energiförbrukning. Illustration: Västerås kommun och NCC

– Västerås växer och behovet av förskoleplatser är stort. Vi har arbetat fram konceptförskolorna tillsammans med Barn- och utbildningsförvaltningen efter verksamheternas behov, säger Thomas Pennanen, ombud på Västerås stad i ett pressmeddelande.

Enligt Thomas Pennanen sparar dessa förskolor både tid och pengar.

– Vi har valt formen konceptförskola eftersom vi bara behöver göra en projektering för byggnaden men ändå får fler förskolor. Det spar tid och pengar och är lättare och billigare för staden att genomföra.

Läs också: [+] Anrik chokladfabrik firar 25-årsjubileum och tipsar om hur du gör egen choklad: "Rätt temperatur är viktigt"

Thomas Pennanen berättar att kommunen tecknat avtal med NCC om att bygga fem förskolor, och den första kommer att stå i Önsta.

Ulf Ericsson, produktionschef, NCC Building berättar att man arbetar för en bra arbetsmiljö och lärmiljö.

– Tillsammans med Västerås stad skapar vi förskolor med en kreativ miljö och ett bra inomhusklimat som främjar lek och lärande för barnen och ger en god arbetsmiljö för pedagogerna, säger Ulf Ericsson i ett pressmeddelande.

Läs också: [+] FN stoppar utvisning från Västerås: "Det blir fängelse, tortyr och döden"

Förskolan i Örnsta ska rymma 140 barn på totalt åtta avdelningar, fördelat på två plan. Markarbetet har redan påbörjats och förskolan beräknas stå klar till sommaren 2018.

Teknik-och fastighetsförvaltningen har tillsammans med Barn- och utbildningsförvaltningen arbetat fram hur förskolornas ska se ut.

Mer läsning

Annons