Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En friad från tobaksrånet

En 19-årig yngling frias helt, och övriga får reducerade fängelsestraff. Det är slutfacit av det uppmärksammade rånet mot Bring Frigoscandia i mars i år då tobak stals.

Annons

Det var den 1 mars i år som flera maskerade personer brutalt rånade Bring Frigoscandia i Västerås. Då stals tobaksvaror för nästan 900000 kronor sedan en anställd slagits i huvudet med kofot, en fått en pistol riktad mot huvudet och ytterligare en en kniv tryckt mot strupen.

Rånarna försvann, men några timmar senare kunde två av de unga män som senare dömdes gripas i en skåpbil lastad med tobaksvaror. De övriga två greps senare.

Västmanlands tingsrätt dömde de fyra – som nekade till att ha med rånet att göra – till långa straff; en 23-årig västeråsare fick fyra år, en 19-årig yngling från Göteborg tre år, en 19-årig västeråsare två år, ytterligare en 19-årig västeråsare två år.

Samtliga överklagade till Svea hovrätt som i sin dom konstaterar att det inte är utrett att någon av de fyra befann sig i lokalen och utövade våld mot de anställda.

Det kan mycket väl enligt hovrätten ha varit andra personer inblandade, anser hovrätten som sänker straffen för de tre förstnämnda till två år, sexton respektive sexton månaders fängelse. Motivet är att de av hovrätten anses vara inblandade i rånet, men de kan inte överbevisas om att ha utövat våldet.

Vad beträffar den sistnämnde 19-åringen frias han helt från alla anklagelser.

Hovrättens dom har inte överklagats till Högsta domstolen och därför vunnit laga kraft.

Annons