Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamstående män lurade av unga kvinnor

Den senaste tiden har ett flertal ensamstående män i Västerås blivit bestulna av kvinnor som hälsat på i deras bostäder. Polisen går nu ut med en varning för att förhindra att fler drabbas.

Annons

- Jag tycker personligen att det är lika viktigt med att ha en säkerhetskedja på dörren som det är att ha en brandvarnare, säger Börje Strömberg, informationschef vid Västeråspolisen.

Enligt polisen i Västerås har en grupp kvinnor i 25-års åldern den senaste tiden specialiserat sig på att stjäla från äldre ensamstående män. De har knackat på dörren hos offren och bett om att få låna telefonen eller om att få skjuts hem, men när de lämnat offrets bostad så har det fattats pengar eller smycken. I det värsta fallet som inträffade under mars månad, fick en 78-årig man i Västerås besök av två kvinnor som ville låna telefonen. Det hela slutade med att mannen blev bestulen på 12 000 kronor.

Anledningen till att kvinnorna har valt att specialisera sig på äldre ensamstående män, tror Börje Strömberg beror på att de kan vara lätta mål för tjuvarna.

- Äldre ensamstående män är nog en grupp som är lätt att komma i kontakt med, de är kanske lite ensamma och vill ha någon att prata med en stund, säger han.

Han tillägger även att äldre kanske inte är lika försiktiga som yngre människor när det står en främmande person vid dörren.

- Vi har sett tidigare att äldre människor är mer benägna att släppa in främmande personer i sin bostad. Det är klart man ska vara snäll och hjälpsam men man måste vara försiktig, säger Börje Strömberg.

Några ledtrådar efter kvinnorna har inte polisen, utan går därför ut med en varning för att förhindra att fler faller offer för bedragarna.

- Det är en liten varning till folket att vara försiktigare när främmande människor knackar på dörren.

Hur vanligt är det att detta händer och hur kan man skydda sig?- Nej det är inte så vanligt men det kan förekomma ett stort mörkertal. Sådana här brott kommer och går. En del grupper åker runt och gör dessa brott och sen när allmänheten kommer på dem så åker de till nästa ställe och fortsätter. Skyddar sig gör man genom att vara mer försiktig i kontakt med främmande personer.

Mer läsning

Annons