Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ettåring kräktes – "magsjuka" var början till svåra hjärnskador

Flera fel begicks vid Akademiska sjukhuset i Uppsala när en pojke från Västerås drabbades av svåra hjärnskador. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons
Inspektionen för vård och omsorg kritiserar den vård som en liten pojke fick vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: TT Nyhetsbyrån

Barnet föddes med så kallad vattenskalle, alltså vätskeansamling i hjärnan, ett tillstånd som obehandlat leder till tryck på hjärnan och åtföljande hjärnskador. Han opererades med en så kallad shunt bara några dagar efter födseln, shunten leder bort vätskan från hjärnan.

Barnet hade därefter vad som beskrivs som "en fin utveckling med gott allmäntillstånd och en helt normal psykomotorisk utveckling".

Vid knappt ett års ålder opererades pojken, neurokirurgerna valde att behålla shunten. Pojken mådde bra och skrevs ut till föräldrarna efter ungefär en vecka. Men utskrivningsdagen och dagen innan utskrivningen kräktes pojken i samband med matintag.

Utskrivande läkare kontaktade specialistläkare, men specialistläkaren ansåg att kräkningarna berodde på maten. Föräldrarna uppmanades att söka sjukvård på hemorten vid försämring.

Pojken fortsatte dock att kräkas, dagen efter utskrivningen fann föräldrarna honom djupt medvetslös i hemmet i Västerås. Han fördes under återupplivningsåtgärder via sjukhuset i Västerås till Akademiska sjukhuset där han opererades och hjärnventriklarna dränerades. Det visade sig att den tidigare gjorda öppningen för hjärnvätskan hade slutit sig.

Hjärnvätskan tryckte därför på hjärnan, pojken fick svåra hjärnskador orsakade av syrebrist.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har utrett hur det kunnat gå så illa. IVO finner att informationen från Akademiska sjukhuset till såväl föräldrar som Västmanlands sjukhus har brustit.

IVO finner också att dokumentationen av operationsberättelse och de bedömningar som gjorts vid Akademiska brustit. Dessutom finner IVO att det fanns brister i rondstrukturen på Akademiska med neurokirurger och barnneurologer.Sammanfattningsvis anser Inspektionen för vård och omsorg att "ett antal allvarliga brister i aktuell handläggning har inte optimerat förutsättningarna för en bättre utgång".Akademiska sjukhuset har räknat upp ett antal åtgärder man ska genomföra för att undvika att liknande händelser som de som drabbade barnet från Västerås. IVO kommer att följa upp de åtgärderna för att säkerställa att de genomförs.

Mer läsning

Annons