Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosiv start för blomsterbutikerna

Den senaste veckan har bjudit på extremt bra väder och det märks även i stadens trädgårdsbutiker. Blomsterhandeln är i full gång och personalen får jobba hårt för att hålla sortimentet uppe.

Annons
Handlar för sommaren. ”I dag handlar jag tomater. Jag har redan handlat de flesta sommarblommorna och kompletterar med dem här”, säger Tina Fager.Foto: Daniel Linderberg

Vi närmar oss sommaren, inte minst vädermässigt. Många har börjat pyssla i trädgården och är fullt uppe med att plantera växter av alla de slag.

Hos stadens blomsterhandlare syns det redan vilka favoritblommorna är och många av hyllorna står redan tomma.

– När värmen kom i början av veckan märktes det direkt. Det bara exploderade, alla ville ha blommor och vi fick jobba hårt för att allt inte allting skulle ta slut, säger Suzanne Hedelind på Göran Lindkvist Trädgårdscenter.

När VLT besökte blomsteraffärerna var många hyllor tomma eller utplockade och det fanns tydliga favoriter som var eftertraktade av västeråsarna. Pelargonen är storsäljaren men det finns även andra favoriter.

– Jag har ett stort intresse för blommor och i dag letar efter solhattar. Helst de gröna men de verkar vara slut så det får bli röda, säger Tinna Lindberg.

Utöver pelargonen och några andra sommarblommor som bland annat hortensia, silverfall och murgröna så är det många som letar efter medelhavsväxter, bland annat palmer och framför allt ätbara växter, det vill säga kryddor och exempelvis tomatplantor.

– Jag tror att allt fler blir medvetna om vad de äter vill odla mer hemma. Det har varit en väldigt stor ökning av de ätbara växterna under de senaste åren, säger Suzanne Hedelind.

På Plantagen ser man samma trend som på Göran Lindkvist Trädgårdscenter. Även där är pelargonen den mest köpta sommar- blomman tillsammans med de ätbara växterna.

– Just nu är det pelargoner som alla vill ha. Tidigare under våren så var dock penséerna storsäljaren, då det tål kyla och frost, säger Susanne Granlund, inneväxt- ansvarig på Plantagen.

Många av kunderna i blomsterbutikerna berättar att de har ett stort intresse för växter och det bekräftas av personalen.

– Vi ser att intresset ökar hela tiden, inte minst i år. Det är oftast samma sorter som säljer varje år men allt fler vill ha det grönt hemma, säger Susanne Granlund.

I båda blomsterbutikerna prioriterar ofta kunderna blommor som är lätta att ta hand om. Även om många blommor är lätthanterliga så uppmanar Suzanne Hedelind västeråsarna att hålla koll på blommorna och undvika vissa risker.

– Vi tycker så klart att det är bra att säsongen börjar tidigt men det finns risker. Det kan bli kallt igen så man bör vara försiktig med sina uteblommor så att de klarar sig, säger Suzanne Hedelind, på Göran Lindkvist Trädgårdscenter.

Stort sortiment. Både Göran Lindkvist Trädgårdscenter och Plantagen har laddat upp med många sorters sommarblommor.
Storsäljaren. Suzanne Hedelind visar upp Pelargoner, som klart är den mest köpta sommarblomman år efter år.
Annons