Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Extrem situation  för förskolorna”

Västerås har aldrig haft så många barn som köar till förskola på vintern, enligt Vasiliki Tsouplaki (V), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Annons

– Det är en extrem situation. För det mesta är det här inget problem, föräldrar brukar inte behöva vänta. Nu är det ovanligt tufft, säger Vasiliki Tsouplaki (V).

– Vår utgångspunkt är att man ska få en plats när man behöver den.

Kommunala Proaros, som ansvarar för driften av Västerås förskolor, säger att man arbetar för fullt för att lösa den uppkomna situationen.

– Vi har utökat Slottsträdgården, vi har öppnat en tillfälligt stängd avdelning på Lillängen, två avdelningar på Bäckby norra förskola och en på Vallby. Och i tisdags fattade vi beslut om att dra igång den mobila förskoleverksamheten, med två bussar, säger Åke Wahlsten (MP), ordförande i nämnden för Proaros.

I går skrev VLT om Västerås stads kreativa tolkning av skollagen.

Platsgarantin, som ger föräldrar rätt till förskoleplats inom fyra månader från anmälan, visade sig inte gälla när Anna Lejdström och hennes sambo ville ha plats åt sin dotter Agnes på någon av kommunens förskolor. I stället räknade kommunen med fyra månader från datumet då Agnes skulle ha börjat.

– Helt fel. Lagen är tydlig, man räknar från ansökningsdatum, sade Alf Johansson på Skolinspektionen då.

– Skolinspektionen gör sin tolkning och vi gör vår. Vi får titta på det här, men tycker vi att vår tolkning är riktig så blir det en sak som domstolen får avgöra, säger stadsjuristen Lena Grapp.

Annons