Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremisträttegången avslutas

(Uppdaterad 15.06) På fredagen hålls slutpläderingarna i rättegången mot de sex personer som kopplas till den vänsterextrema rörelsen Revolutionära fronten.

Annons

De står åtalade för bland annat misshandel, försök till mordbrand och olaga hot.

Ett tiotal uniformerade poliser är på plats, området utanför är avgränsat med polisband och säkerhetskontrollerna är minutiösa. Rättegången hålls i säkerhetssalen men fredagsmorgonen vid Västerås tingsrätt har hittills varit lugn.

Enligt planen ska det här vara sista rättegångsdagen.

Sista åtalspunkten handlar om skadegörelse i februari i år, på en fastighet på Bjurhovda, där Anna Jonsson som kandiderar till kommunalvalet i Västerås för Svenskarnas parti bor.

- I mitt anförande kommer jag att trycka på det som är straffhöjande, att det är organiserat, säger åklagaren Helena Lundgren.

De tilltalade i skadegörelsen är en 22-årig man från Västerås och en 23-årig man från Köping. En tredje person beskrivs ha varit med vid händelsen men personen är inte med i rättssalen.

Enligt åtalet ska Anna Jonsson ha fått både bostad och tillhörigheter spejade med svart färg. Vittnet till händelsen, en granne, berättar för rätten att han var ute och rökte när han såg tre män i svarta jackor komma gående på gatan.

- De hade skidglasögon och andra saker som man kan maskera sig med, halsdukar och sådant, berättar han. 

När grannen såg dem var de omaskerade. De tog på sig skidglasögonen när de gick runt huset.

- När jag går till andra fönstret i lägenheten ser jag två personer spreja på fönstren, väggarna och staketet, säger vittnet.

Anna Jonsson hade varit hemma sjuk under dagen och vaknade på kvällen.

- Jag kände en svag lukt av lim, den blev starkare och starkare. Då förstod jag att något var fel och ställede mig upp, släckte ner och tittade ut. Fönstren var helt igensprejade, det var bara en liten glipa ut och där såg jag en man.

Mannen visade sig vara en polis. Hon säger att hon redan från början var övertygad om att det var Revolutionära fronten, RF, som hade varit där och förklarar att hon harblivit utsatt för liknande attentat förut.

- Snart blir jag tvungen att flytta eller skaffa skyddad identitet, säger hon. 

22-åringen är tidigare ostraffad och nekar till att han alls var på platsen för skadegörelsen. Han erkänner däremot att det var hans egen kniv som han bar när polisen grep honom i en bil strax efter händelsen. När åklagaren frågar om han kan berätta om sin koppling till organisationen Revolutionära Fronten, säger han att han inte har någon roll alls. 

- Jag vet vilka de är och att de har fäste i Västerås, svarar han. 

De flesta av namnen på personer i organisationen som åklagaren läser upp, känner han endast till genom att han har läst om dem på internet, berättar han. Ett par av dem har han träffat. 

Efteråt ställer åklagaren fårgor till den 23-årige mannen. Han erkänner skadegörelsen men nekar till att det skulle vara några andra personer inblandade.

- Jag var ensam. Jag bestämde själv att jag skulle göra det, säger han.

Under slutet av rättegångsdagen yrkade åklagaren för ett "flerårigt fängelsestraff" för 23-åringen. Enligt åklagaren är 23-åringen en central figur i Revolutionära Fronten och har varit drivande i de brott han står åtalad för. Han har också ägnat sig åt upprepade och systematisk brottslighet.

Dom väntas den 14 april.

Mer läsning

Annons