Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få bostadsinbrott klaras upp

Polisen i Västmanland tillhör de sämsta i landet när det gäller att klara upp bostadsinbrott.

Annons

I bara tre procent av alla fall hittar man en gärningsman. Det visar statistik från 2011 som tidningen Hem Hyra ställt samman.

I Västmanland anmäldes förra året 222 bostadsinbrott, bara sju klarades upp.

Men polisen i länet skiljer sig inte nämnvärt från sina kollegor i andra delar av landet. Det ser lika illa ut på de flesta håll, uppklarningsprocenten i landet som helhet när det gäller bostadsinbrott ligger just på tre procent.

Sämst är Stockholm med en uppklarningsprocent på två procent, och bäst är Gotland med hela 41 procent.

En orsak kan vara att Gotland är en ö, och de organiserade stöldligorna drar sig från att från att åka dit. På en liten plats är det lättare att dra sig till sig uppmärksamhet och svårare att fly.

– Vi får inte hit stöldligorna, det är bekymmersamt att ta sig härifrån, säger Marie Nylander verksamhetscontroller vid Gotlandspolisen till Hem Hyra.

Den typiske inbrottstjuven är en vaneförbrytare, det brukar märkas i statistiken när några av dem sitter inne.

Bostadsinbrotten är svåra att klara upp, det kan gå lång tid innan inbrottet upptäcks och dna-spår är sällan ideala.

– Det är inte så enkelt som det ser ut på CSI i tv. I verkligheten kanske inbrottet upptäcks långt efter att det skett och spåren inte är färska, eller så kanske någon hjälpsam granne som vaktat bostaden varit inne och städat, förklarade Tutta Domenstam, kriminalinspektör vid Västeråspolisen, i en intervju i VLT i somras.

Mer läsning

Annons