Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få fälls för nedskräpning

Det är inte så ofta polisen kommer i ett läge för att ta nedskräpare på bar gärning. Under hela förra året bötfälldes endast fyra personer i länet.

Annons

Sedan juni 2011 kan polisen bötfälla nedskräpare på allmän plats. Men enligt controllerenheten på polisen har alltså endast fyra personer bötfällts i hela Västmanland.

– För att bötfälla någon för det, gäller ju att polisen har händelsen framför ögonen. Till exempel se någon kasta ut ölburkar genom bilfönstret eller slänger en påse med rester från McDonald's , den graden av nedskräpning. Det kan också vara svårt att binda en person vid det, säger Jörgen Bergfasth, chef för trafikpolisen i länet.

Han tillägger att möjligheten att upptäcka nedskräpning finns inte lika mycket för trafikpolisen som kanske för närpolisen som rör sig i stadsmiljö.

– Men det är inte så prioriterat.

Att komma på någon att kasta kolapapper, äppelskruttar eller cigarettfimpar på allmän plats är enligt lagen en ringa förseelse och inte straffbart.

Men det finns enstaka fall ute i landet. Någon har dömts för att ha tömt en bilaskopp på en p-plats, en annan för att ha ställt en kattlåda utanför en återvinningsbehållare.

Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Och det måste gå via åklagare dit polisen skickar en rapport..

Mer läsning

Annons