Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kör lagligt på Vargbogatan

Anna Bråtnäs bor i ett av radhusen på Vargbogatan. Alldeles utanför dörren till huset kör bilarna alldeles för fort. Det verkar inte vara många som kör 30 kilo- meter i timmen.

Annons
Det råder 30 kilometer i timmen på Vargbogatan, men de allra flesta kör fortare än så.

Två små flickor i 4–5-årsåldern är ute och cyklar på trottoaren utanför radhusen. Det är inte svårt att förstå att det skulle kunna bli en riktig olycka.

Bilisterna, som ofta kommer från lasarettet, väljer att ta till höger för att på det sättet slippa rödljusen vid Stockholmsvägen. De kör då förbi radhuslängan på Hemdal som Anna Bråtnäs bor i.

Anna Bråtnäs är medlem i Bostadsrättsföreningen Tumstocken och har ringt både polis och Stadshuset med flera för att få en hastighetskontroll på passerande bilister.

– Jag har ringt till polisen men de gör inget. Jag vill att någon ska titta på helheten och att en utvärdering görs men jag vet inte hur man får igenom en sådan sak, säger Anna.

Utanför radhuset åker bilarna förbi och känslan är att det går alldeles för fort.

– Av tio passerande bilar är det nog bara en som kör lagligt. Hastigheten är från 50 kilometer och uppåt, tror Anna.

Rondellen och lämna företrädesskyltarna har skapat problemen.

– Jag såg en pappa som var ute och gick med sitt barn i barnvagn. Han vinkade åt en bilist att han skulle sakta ner. Då visade föraren fulfingret för honom, säger Anna.

Trafiken på Vargbogatan är som värst på morgonen och kvällen.

– Det finns också taxi-chaufförer och lastbils- förare som kör förbi som blådårar. Ringer man till polisen undrar de varför vi ringer dit. Fler hastighets- kyltar behövs och en ordentlig vägbula. Eller om vi kan få låna en fartkontroll för att bevisa att det går för fort här, säger Anna.

På gatan finns också ett dagis och många skolbarn passerar Vargbogatan på väg till eller från skolan.

Kent Nyman, enhetschef på gatu- och trafikenheten i Västerås stad, känner till problemen på Vargbogatan.

– Vi hade en mätning förra året på några vägar i Hemdalsområdet. Om det är skyltat 30 eller 40 i ett område försöker vi undvika att ha fasta hinder i gatan. Sedan är det så att det alltid finns folk som inte respekterar hastighetsbegränsningar, säger Kent Nyman.

Kommunen är också försiktig med att sätta in hastighetsdämpande åtgärder på bostadsgator. Vid behov sätts åtgärder in vid skolor, förskolor och äldreboende.

– Det är flera hundra passager i Västerås som skulle behöva åtgärdas. Det är ju 30 kilometer i timmen och inga övergångsställen. Vi har ekonomi för att göra två passager per år. Så det troliga är att vi inte kommer att genomföra någon åtgärd här, säger Kent Nyman.

Möjligen kan de boende få sätta upp blomlådor eller gummigupp, men då får de bekosta det själva.

Bekymrad. Anna Bråtnäs vill att Västerås stad gör något åt problemen på Vargbogatan.

Mer läsning

Annons