Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska körkort blev bedragares fall

När mc-köparen greps hade han 15 körkort på sig. Alla var falska.

Annons
Några av de falska och välgjorda, men inte perfekta, körkorten. Bilden är manipulerad för att skydda de personer vars personuppgifter kapats av den dömde.

Tack vare en uppmärksam säljare på Racing Sport Hälla kunde flera bedrägerier nystas upp och en 37-årig man från Finspång gripas.

Han var ute på något som kunde liknas vid en inköpsturné. I en väska i sin oärligt köpta bil, som han köpt med falsk identitet med hjälp av ett falskt körkort, låg 15 körkort med 15 olika namn men med en sak gemensam; bilden på körkortet föreställde 37-åringen.

Det var den 9 februari i år som säljaren på Racing Sport fattade misstankar. Kunden som just köpt en MC för 45 000 kronor höll just på att lasta in den i sin skåpbil, men det var något med körkortet som inte stämde. Säljaren konfronterade kunden som förklarade att körkortet tvättats. Säljaren lät sig inte nöjas, tillkallade polis och hela härvan rullades upp.

Det visade sig att skåpbilen köpts två dagar tidigare i Uppsala med hjälp av ett annat falskt körkort.

I bilen låg 15 falska körkort och senare hittade polisen underlag samt avancerad tillverkningsutrustning.

37-åringen sade sig ha fått körkorten tillverkade av en person i Uppsalatrakten, men det trodde inte Västmanlands tingsrätt på och ansåg 37-åringen som ensam skyldig till den påbörjade men avbrutna bedrägeriturnén.

Förmodlingen hade 37-åringen tänkt fortsätta bedrägerierna med fler körkort.

Tingsrätten ansåg att de båda lurendrejerierna samt de falska körkorten borde ge tio månaders fängelse, men det fanns skäl att i stället döma 37-åringen till skyddstillsyn och 50 dagsböter à 150 kronor.

Förfalskningar

Av de 15 falska körkorten var 14 svenska och ett finskt. Samtliga bar 37-åringens bild med lite olika variationer, men med olika äkta namn och personnummer. Namnen och personnumren var kapade från ovetande personer.

Mer läsning

Annons