Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falskt rykte sprider sig

Det falska SMS-rykte om bortförda barn som vlt.se tidigare rapporterat om har spritt sig över Sverige.

Annons

Senast i raden är det polisen i Norrbotten som går ut och avfärdar SMS-ryktet som florerat om att en man dragit in barn i en bil.

Ryktet - som spritt sig via SMS - har spritt sig ungefär som de falska kedjemailen om "virusvarningar" och stora gratisutdelningar av dyra saker och lotterivinster spred sig för ungefär tio år sedan när internet var nytt för många människor; man vidarebefordrar godtroget en till synes häpnadsväckande nyhet till alla man känner utan att själv kontrollera nyhetens äkthet.

Förutom  i Västmanland - där SMS:et spreds bland barnfamiljer och förskolepersonal förra veckan - har identiska kedje-SMS dykt upp i bland annat Värmland och nu senast i Norrbotten.

Det finns ingen som helst sanning i ryktena om bortförande; ingenstans har polisen fått in några anmälningar om bortförda eller saknade barn som kan motsvara beskrivningarna.

Polisen vädjar till allmänheten att inte bara okritikskt vidarebefordra alla rykten man hör eller läser via sms eller sociala medier - i stället bör man så gott det går kontrollera sanningshalten och om ryktet över huvud taget är rimligt.

Annons