Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färjan sjönk – västeråsare filmade dramat

Mitt ute på havet vid Filippinerna började båten att sjunka. Västeråsaren Patrick Cevey, hans son Tom och 34 andra turister räddades från drunkningsdöden efter tre timmar.

Annons

Det började med att Patrick Cevey tog tjänstledigt ett år från sitt arbete vid Västerås flygplats för att resa.

Han har varit i Asien sedan i september och nyligen anslöt sig hans 17-årige son Tom för en resa i Filippinerna.

Det var den 2 januari som Patrick, Tom och en grupp andra turister skulle åka till ön Coron. Resan skulle ta mellan åtta och nio timmar.

– Men vädret var inte så bra och efter två timmar började vågorna att bli stora.

Till slut började den lilla båten ta in vatten. Höga vågor slog in över relingen. Besättningen insåg att de inte klarade situationen och bad turisterna om hjälp att länspumpa.

– Men det var för sent. Allt gick snabbt. Det var panik. Folk började att hoppa i vattnet, där det redan låg ryggsäckar, väskor och diesel från båten. En stor grupp satt och höll i varandra, flera grät.

Av någon anledning, han vet inte varför, drog han fram sin filmkamera och började att filma.

Så sjönk båten och Cevey och hans son hamnade i vattnet.

Lyckligtvis hade myndigheterna larmats och några timmar senare kunde alla räddas, både de som var kvar i vattnet och de som simmat i land på en ö i närheten.

Patrick Cevey och hans son hade mist det mesta, inklusive Patricks bankdosa. Men pass (som gick att torka), några sedlar, ett Visakort och kläderna på kroppen hade de kvar.

Filmkameran hade också klarat sig i en plastpåse, som genom ett under. Filmerna är nu utlagda på Youtube.

De tog sig till Malaysia. Pengarna räckte för att Tom skulle kunna resa hem till Sverige, medan Patrick Cevey är kvar i Kuala Lumpur och håller kontakt med Sverige via internetkaféer, telefon och svenska ambassaden.

Annons