Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig luft i kvarnkrog?

Är inomhusluften i Falkenbergska kvarnen ohälsosam att vistas i dagligen? Det är en fråga som närmaste tiden kommer att få ett svar då luften där kommer att undersökas.

Annons

Till slutet av 1980- talet behandlades spannmål med kemikalier som innehöll kvicksilver. Det kan ha orsakat föroreningar i mark, grundvatten och i kvarnbyggnader. Därför har länsstyrelsen under året gjort en genomgång av ett 50-tal nedlagda kvarnar i länet. I två kvarnar är det i dag restauranger. Falkenbergska i Västerås och Westerqvarn i Hallstahammars kommun. I bland annat Falkenbergska var det stor verksamhet då den fungerade som kvarn, därför anser länsstyrelsen att det behövs en utredning av riskerna där.

– Det kan fortfarande innebära hälsorisker för dem som har sin arbetsplats i kvarnarna där kvicksilver en gång använts, men inga risker för dem som vistas där tillfälligt, som restaurangsgäster, säger Anna-Lena Olsson, miljöhandläggare, länsstyrelsen.

Fastigheten ägs av Aroseken och det är deras ansvar att se till att inomhusluften undersöks.

– Vi fick kännedom om det här nyligen och gjorde en beställning för en luftmätning som ska göras så fort som möjligt, säger Jörgen Källman, fastighetsförvaltare på Aroseken.

Michell Bou Antoun, restaurangägare, Falkenbergska kvarnen, säger att han varit ovetande om riskerna.

- Det var någon här och mätte i början av sommaren, sedan dess har vi inte hört något och därför trott att allt var ok, säger han. 

Mer läsning

Annons