Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brott i Västerås

Antalet anmälda brott minskar. 

Annons
Anders Hedström.

Även om man tror motsatsen om man läser tidningar, surfar på nätet, lyssnar på radio och ser på tv, så är trenden tydlig: Antalet brott fortsätter att minska. Det visar den preliminära helårsstatistiken för antalet anmälda brott, som Brottsförebyggande rådet samlat in.

År 2013 anmäldes 18 374 brott i Västerås kommun.Det innebär att antalet brott som anmälts minskat stadigt under nästan 20 år. Inte sedan 1996 har antalet anmälda brott varit så lågt.

– Flera brottstyper har gått ner betydligt i antal, säger Anders Hedström, kommissarie vid Västmanlands-polisens brottsförebyggande enhet och ger exempel:

– Fordonsinbrott har mins- kat och det beror på att bilparken har blivit bättre. I dag har de flesta bilar integrerad bilstereo och har blivit stöldsäkrare. Kanske har också kampanjer om att folk ska tömma bilen bidragit till att färre inbrott sker.

Vad gäller våldsbrott och sexualbrott minskar antalet också och har minskat under en lång följd av år.

– Det är viktigt att poängtera; man kan tro att brotten blir fler om man läser tidningen eller kollar på nätet, men faktum är att brotten blir färre, säger Hedström.

Några typer av brott ökar dock, exempelvis bedrägerier.

– Anledningen är internet med olika köp- och sälj- sajter där man kan luras, säger Anders Hedström

Mer läsning

Annons