Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre flyg för skolan

Flygutbildningarna på Hässlö drabbas av flygledarbristen. Det handlar om försenade utbildningar och att flygträning flyttas till andra flygfält.

Annons

– Det kommer att påverka våra elever. De kommer kanske att bli senare klara. Men exakt hur det kommer att påverka vet vi inte än. Det vet vi tidigast om några veckor, säger Bernt Kvist, gymnasierektor på Hässlögymnasiet.

– Men den mer avancerade yrkesutbildningen som vi också bedriver drabbas ännu mer, tillägger Magnus Mattsson, marknads- och försäljningschef på Scandinavian Aviation Academy (SAA).

SAA utbildar 150 flygelever i Västerås, vara 60 på Hässlögymnasiet. Också mindre utbildningar drabbas.

Orsaken skrev VLT om i går – att Hässlö flygplats kommer att få halvera sin verksamhet under våren. Orsaken är flygledarbrist i samband med att det privata företaget Aviation Capacity Resources (ACR) tar över i flygledartornet från Luftfartsverkets flygledare.

De reguljära trafiken på flygplatsen ska inte påverkas, men skolflygen drabbas.

Men detta kan väl inte vara en överraskning?

– Problemet med att det nya företaget (det privata flygledarföretaget) inte kunde ha full bemanning kom ganska fort. Deras inkörningsperiod har blivit helt annorlunda än vad man trodde från början, säger Bernt Kvist.

Och då blir det inte lika många skolflygningar?

– Det är den krassa verkligheten. Kanske kan vi rädda en del genom att flyga på andra ställen än Västerås. Det finns exempelvis flygfält i Arboga, Johannisberg, Eskilstuna ...

Varken Bernt Kvist eller Magnus Mattsson kan i dag säga hur stora förseningar det blir i utbildningarna.

Magnus Mattsson tillägger att han fruktar att flygledarbristen kan vara kvar även senare under 2012. ACR har dock uppgett att bristen ska vara över senast till hösten.

Annons