Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fellastade sopbilar fick böter

Problemen fortsätter för Samtek. Två av de nya sopbilarnas vågar visade fel och chaufförerna bötfälldes för fellastning.

Annons

Västerås. Sedan företaget tog över sophämtningen i västra Västerås har problemen hopat sig. Försvunna nycklar, felaktiga hämtadresser och lånade bilar skapade sopberg.

I tisdags fick företaget ytterligare problem när två av deras nya sopbilar stoppades av polisen för lastkontroll. En av chaufförerna fick eftersom lasten var felaktigt fördelad. Den andra lastbilens last var både fellastad och vägde mer än tillåten maxlast.

Enligt Marcus Ramming, marknadschef och projektansvarig på Samtek, är förklaringen till att lastbilarna var fellastade enkel. Vågarna i de nya bilarna visade fel.

– Vågarna i bilen diffade gentemot polisens vågar med två, två och ett halvt ton, säger han.

Hur vågarna på bilarna som företaget fick så sent som förra fredagen kan visa så fel kan Ramming inte svara på.

– Det är frågor som vi har ställt till vår leverantör.

Chaufförerna är personligt ansvariga för att lastbilen är korrekt lastad och det är de som blir bötfällda. Samtek kommer dock att betala böterna på 1500 respektive 4250 kronor.

– Killarna jobbar ju på jätteduktigt och så är det fel på bilarna, säger Marcus Ramming.

Om vågfelet finns i fler av Samteks nya lastbilar vet man inte och företaget uppmanar därför sina chaufförer att dra av två och ett halvt ton på den vikt som bilens våg visar för att inte lasta för tungt.

Vågstrulet kommer enligt Marcus Ramming inte att påverka sophämtningen.

– Två ton är på det hela taget ganska lite. Chaufförerna får åka och mellantippa lite tidigare på dagen.

De mest akuta sopproblem ska nu vara på väg att lösas, även om det kommer ta tid innan allt fungerar som det ska, säger Ramming.

– Men det mest är sånt som ska hämtas i dag (läs torsdag), de som inte fick hämtat förra torsdagen.

Mer läsning

Annons